All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

ZLATNA GROZNICA TRESE HRVATSKU: Masovno kupuju dukate, poluge, nakit…

U Hrvatskoj vlada zlatna groznica, najviše se traže dukati, ali sve su popularnije i poluge od 100 i 250 grama, koje su ljudi spremni da plate i 70.000 kuna (oko 9.450 evra), piše zagrebački Jutarnji list.

Najveći hrvatski trgovac zlatom, kompanija Auro Domus iz Kastva koja drži oko 50 odsto tržišta, u prvoj polovini ove godine prodao je investicionog zlata i srebra u vrednosti od 30,2 miliona kuna (4,08 miliona evra).

To je, ističu u toj firmi, porast od 83 odsto ili gotovo dvostruko više nego u istom periodu prošle godine kad su ostvarili prihod od 16,5 miliona kuna. To je dokaz da potražnja za investicionim zlatom u Hrvatskoj i dalje raste, odnosno da ga Hrvati kupuju više nego ikad pre, navodi Jutranji.

Ranije je Auro Domus prodao zlata u vrednosti od oko 40 miliona kuna (5,4 miliona evra), ali je istovremeno čak četiri puta više zlata otkupio od građana.

S obzirom na to da je prodaja zlata u stalnom porastu, u Auro Domusu očekuju da će se takav trend nastaviti, te da će do kraja godine dostići 60 miliona kuna (8,1 milion evra).

Najveći su interes kupci pokazali za dukate čija se vrednost, u zavisnosti od veličine, kreće od oko 1.100 do 4.000 kuna (148 540 evra), kao i za zlatnike od unce vredne oko 9.000 kuna (1.200 evra), ali ima i sve više onih koji traže zlatne poluge od 100 i 250 grama sa cenom od 27.000 kuna pa do gotovo 70.000 kuna.

Najvredniji proizvod im je zlatna poluga teška kilogram, koja košta do 280 hiljada kuna (37.800 evra), u zavisnosti od trenutne cene zlata na svetskom tržištu.

U zapadnoevropskim zemljama trgovci od građana godišnje otkupe podjednake količine zlata koliko im i prodaju zlatnika i poluga, odnosno investicionog zlata. U Hrvatskoj je otkup i dalje mnogo veći, ali razlika je sve manja.

Kupovina zlata kao investicija u Hrvatskoj je poprilično nova pojava koja je smisao dobila tek 2014. godine kada je, ulaskom u EU, hrvatsko zakonodavstvo usklađeno s evropskim, prema kom se na trgovinu zlatom više ne obračunavaju PDV i takse. Time je cena zlatnika i poluga pala za oko 40 odsto. Fizička lica ne plaćaju ni porez na prihod od prodaje zlata. Kupljeno investiciono zlato se u svakom trenutku može unovčiti. Tako se unca zlata prodaje za oko 9.000 kuna, a otkupljuje za oko 8.300 kuna, piše Jutarnji.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top