All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Otkrivena najveća tajna Titovog sefa: Evo gde je sakrio neprocenjivo zlato Karađorđevića!

Za „depo 555“, koji je otvorila komisija 2013, zainteresovana i kraljevska porodica jer sumnjaju da su u njemu i njihove dragocenosti

Veliki broj dragocenosti iz čuvenog „depoa 555“, poznatog kao „Titov sef“, ima žig koji ukazuje da su pripadale kraljevskoj porodici, kralju Aleksandru i kraljici Mariji, ali i knezu Pavlu i kneginji Olgi. Upravo zato su i Karađorđevići zainteresovani za deo stvari iz čuvenog Maršalovog sefa.

„Depo 555“ formiran je posle Titove smrti od stvari koje su nađene kod njega. Popisala ih je komisija i na osnovu odluke Predsedništva SFRJ od 30. marta 1982. predate su na čuvanje Trezoru NBS sa oznakom „državna tajna“.

Ovu oznaku skinuo je, u februaru 2013, predsednik Tomislav Nikolić, na predlog komisije koju je predvodio Oliver Antić.

Komisija je tad jedino decidirano navela da znatan deo pokretnosti iz ovog sefa ne spada u Titovu zaostavštinu, već da je to bilo vlasništvo Karađorđevića, ali ni do danas se ne zna kompletan spisak sefa.

Dušanka Subotić Homen, koja zastupa princezu Jelisavetu i naslednike prinčeva Tomislava i Andreja, predlagala je ranije da se angažuje neka poznata aukcijska kuća kako bi se utvrdilo šta je čije.

– Naslednici bi trebalo da izađu sa zajedničkim predlogom sudu da se dovedu stručnjaci aukcijske kuće „Sotbi“ ili neke druge velike kuće. Oni mogu po žigovima na nakitu i drugim dragocenostima tačno da lociraju ko je to izradio, kada je prodato i kome. Sve velike kuće i draguljari imaju arhivu već decenijama – rekla je ona tada.

Kako je otkrila, zlatne poluge imaju znak – slovo A, što znači da su verovatno pripadale kralju. Pojedini nakit ima oznaku M, pa se pretpostavlja da je pripadao kraljici.

Sve ono što je kupljeno posle 1934, odnosno kraljevog ubistva u Marselju, pripadalo je kneževskom paru, jer je kraljica tada živela u Engleskoj, a u Belom dvoru su bili knez Pavle i kneginja Olga.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top