All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

“MISLITE DA JE DIJASPORA OVCA ZA ŠIŠANJE? KAFA 4 EURA!” Je li CG otjerala turiste kod konkurencije? (FOTO)

“E sramote jedne! I pitate se zašto nema turista…Još vam je strategija da će dijaspora spasit sezonu…Nama jeste drago pare ostavit u matičnu državu,ali mi nijesmo ovce za šišanje, jedan put je dovoljno napravit se “pametan” kao CG ugostitelji i istjerat turiste. Kafa 4 eura. Eto čuh i smještaj koliko i sve ostale cijene!”

Ovim riječima je crnogorski državljanin koji živi i radi u Njemačkoj komentarisao trenutno stanje u crnogorskom turizmu, a ponajprije cijene koje su, kako kaže, nepristojne. On je objavio i račun sa plaže “Crvena Glavica” na kojem se vidi da kafa košta 4 eura. 

On je naveo da trenutno istražuje razne destinacije jer se sprema za godišnji odmor:
“Ljetovanje na Egejsko more u Turskoj All Inclusive (za ove što ne znaju konzumacija hrane i pića neograničena) hotelski smještaj, sa avionskom povratnom kartom do Berlina kosta 500 eura po osobi! Cijene u Grckoj i Španiji su malo skuplje od Turske, ali svakako jeftinije nego u CG. Info je 100% validna jer se lično interesujem za odmor u jednu od ovih destinacija. Sram vas i stid bilo lopovi jedni”, zaključio je.

On je dodao i da je “skuplja kafa i to mnogo nego u sred Berlina, a Berlin je takodje turistički grad i uz to svjetski grad kulture”.

Javila se i naša državljanka koja živi u Italiji i kazala da ona kafu plaća jedan euro, tek na ponekom mjestu 1,20.

Oboje navode da su i druge cijene niže nego u Crnoj Gori.

“Kod mene ovamo (Italija) je hrana jeftinija, kozmetika, i mnogo šta…Ovo što rade sa cijenama je sramota. Nit c'è biti turista, nit narod moze živjeti normalno, svaki dan sve vise širomastva”, navodi naša državljanka koja živi u Italiji.

“Žale se ne paradajz turiste, dok je bilo njih barem su smjestaji puni bili”.

“Da budem iskrena, najviše su gosti iz Srbije boravili tamo, ali zbog previsokih cijena i politike, mnogi su se odlučili za ljetovanje u Grčku,i podrzavam ih”.
“Tako je. Srbi sad idu u Grčku, Tursku i Bugarsku…
Javio se i jedan stanovnik Herceg Novog koji je i vlasnik privatnih apartmana i kazao da su cijene privatnog smještaja u ovom gradu već 10 godina iste, te da je kafa 1,5 eura.
Prebacivanje odgovornosti 
Dok statistički podaci NTO govore da je turista u CG navodno više nego lani, svjedočenja sa terena govore drugačije.
VOP-u se juče obratila Podgoričanka, koja se u poslijepodnevnim satima vraćala iz Kolašina u Pg auto-putem.
“Svratili smo u jedan restoran proed puta, i u jednom momentu se formirala kolona zbog manjeg udesa. Sa tugom smo konstatovali da su stotine automobila bili gotovo svi sa podgoričkim tablicama. Ne zaboravite da je datum 17. juli. U sretna vremena, kolone su iz toga pravca bile isključivo sa srpskim tablicama“, kaže naša sagovornica.
I dok je sada već izvjesno da će turistička sezona značajno podbaciti, traju “prepucavanja” bivše i aktuelne vlade.
Bivši ministar ekonomije Jakov Milatović optužio je aktuelnu Vladu da je kriva zbog loše turističke sezone, ali je odmah dobio i odgovor.
Iz aktuelne Vlade tvrde da su zatekli zapušteno stanje te da nisu imali mnogo prostora da reaguju jer je Vlada izabrana u aprilu.
Oni navode da je upravo prošla Vlada drastično smanjila budžet Nacionalnoj turističkoj organizaciji koja zbog toga nije mogla promovisati Crnu Goru na željenim target destinacijama.
Istovremeno, lider Pokreta za promjene Nebojša Medojević tvrdi da je sezona čak duplo lošija nego prošle godine, ali i da je glavni uzrok politika, odnosno uvođenja sankcija Rusiji.
“Na osnovu prikupljenih informacija od reprezentativnog broja vlasnika uspješnih hotela, ugostitepjskih objekata, zakupaca plaza, vlasnika privatnih apartmana, prihod u dosadsnjem dijelu “sezone” se krece oko 50% u odnosu na isti period prosle godineZnači da smo vec sad ostali bez 250-300 mil Eur ocekivanog prihoda od turizma. Ako se ovakvi trendovi nastave do kraja septembra, gubitak bi mogao narasti do 550-600 mil Eur, sto bi sasvim izvjesno uvelo Crnu Goru u recesiju, dvocifreni budzetski deficit i ugrozilo likvidnost budzeta”, kaže on.
“U razlozima za kolaps sezone dominiraju pogrešne političke odluke ove Vlade u pogledu krize u Ukrajini.
Crna Gora je trebala da ostane neutralna i da ne uvodi sankcije Rusiji, zato što je, i slijepcu bilo jasno, da će to debelo koštati Crnu Goru, a da od SAD, EU ili NATO neće dobiti nikakvu kompenzaciju za to.
Ova Vlada je vodila politiku drugih država, a ne Crne Gore. Njima su bile važnije instrukcije iz birokratskih centara globalne duboke države, nego interesi svoga naroda i svoje države.
Zbog antiruske i antisrpske histerije ove Vlade ostali smo bez gostiju iz Rusije, Brlorusije, Kazahstana”, navodi Medojević i dodaje da recimo, Turska, koja je članica NATO, nije uvela sankcije Rusiji misleći prije svega na svoj ekonomski interes kada je u pitanju turizam i gosti iz Rusije.
V.M.-A.D.
Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top