All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Kako je Brnabićka uprkos rigoroznim bezbednosnim merama prenela novinarima zašto joj susret sa Pensom bio lakši nego drugim premijerima

Veoma rigorozna bezbednosna procedura i ograničenje kretanja, koja vlada u podgoričkom hotelu Hilton, gde se održava Samit Američko-jadranske povelje, nije danas sprečila srpsku premijerku Anu Brnabić da se, bar na kratko, druži sa novinarima u pres centru.

Imajući u vidu da novinarima, tokom održavanja Samita, nije dozvoljeno da se slobodno kreću izvan pres centra, Brnabić je, za razliku od svojih kolega iz drugih država, medijima “došla na noge”.

Ona im je prenela poslednje informacije o rezulatima sastanaka sa američkim potpredsednikom Majklom Pensom i hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

Printksin: Tanjug

Srpska premijerka tako je, na neki način, razbila rigidnu atmosferu koja vlada na ovakvim skupovima.

Kako je objašnjeno novinarima tako rigorozne mere bezbednosti i kontrole su zbog toga što na Samitu učestvuje potpredsednik SAD Majk Pens.

Premijerka Srbije navela je da dijalog Srbije i SAD, koji je počeo sastankom predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Pensa u Vašingtonu, ide jako dobro.

Foto: Vlada Srbije

Brnabić je rekla da je njoj unekoliko lakše bilo da razgovara sa Pensom u odnosu na njene kolege iz regiona upravo zbog toga što je predsednik Vučić sa njim nedavno imao razgovore i navela da je američki potpredsednik izrazio zadovoljstvo posvećenošću Srbije za daljom međusobnom saradnjom na svim poljima, ekonomiji, bezbednosti…

Kako je za TV Prva rekla, sve to je rečeno uz, naravno, puno poštovanje vojne neutralnosti Srbije.

Srbija je ispunila veći deo Briselskog sporazuma i sada je na Prištini da ispuni što je potpisano, a u tome imamo iste stavove sa svetskim silama, istakla je danas premijer Srbije Ana Brnabić koja je dodala da je dijalog u Briselu “po svemu sudeći podignut na predsednički nivo”

Brnabić, koja danas učestvuje na samitu Američko-jadranske povelje (A5) u Podgorici, rekla je u izjavi za televiziju “Prva”, kazala je da pre svega Priština treba da implementira Zajednicu srpskih opština.

Printksin: Tanjug

Kazala je da oko toga postoje isti stavovi sa SAD i drugim silama.

– Dijalog Beograda i Prištine po svemu sudeći je podignut na predsednički nivo, tako da će predsednik da ga vodi, a vlada će pružiti pomoć i podršku, te implementirati sve što može – objasnila je Brnabić.

Kazala je da u Podgorici nije planiran sastanak sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem, sa kojim se samo pozdravila.

Predsednica Vlade Srbije izjavila je i da mere Hrvatske potpuno onemogućavaju izvoz iz Srbije i drugih zemalja u regionu, što je i prenela premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću.

Ona je danas na marginama Samita američko-jadranske povelje u Podgorici razgovarala sa Plenkovićem i tu je, kako je rekla, bilo malo problema oko ekonomskih barijera koje se postavljaju.

– Pričali smo o tome i još ćemo razgovarati popodne. Čini mi se da on nije imao sve informacije, ali važno je da ministarstva piljoprivrede i privrede Srbije nastave razgovor direktno sa Hrvatskom da se ovo u što kraćem roku završi, jer ne ide u prilog regionalnoj saradnji i stabilnosti o kojoj pričamo sada već drugi put u mesec dana – rekla je Brnabić.

Printksin: Tanjug

Brnabić je ukazala da su kvote povećane 22 puta, i da bude još gore, te kvote se ne pirmenjuju po kamionu, već po biljnoj vrsti u kamionu, što potpuno onemogućava izvoz iz Srbije i drugih zemalja u regionu u Hrvatsku.

Govoreći o sastanku sa premijerom Crne Gore Duškom Markovićem, ona je rekla da će vlada koju vodi nastaviti da podržava i pomaže regionalnu stabilnost, saradnju i razmenu.

– Mnogo puta smo pokazali našu tolerantnost i nastavićemo sa tim. Zbog našeg ekonomskog razvoja su važni dobrosusedski odnosi – rekla je Brnabić.

(Dijaspora.news/Tanjug)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top