All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

91. DAN RATA U UKRAJINI Zaharova: Mirovni plan za Ukrajinu je bajka; Kuleba: NATO ne radi bukvalno ništa da zaustavi Rusiju

* Ruske snage preuzele kontrolu nad tri grada u Donjecku

* Putin će danas posetiti ranjene vojnike specijalne vojne operacije

* Zelenski se opet obratio učesnicima foruma u Davosu

Ukrajina uvodi vize za građane Rusije

Ukrajina je naredila ukidanje bezviznog režima za građane Rusije zbog, kako kažu, potrebe za povećanjem bezbednosti na granicama.

“U pozadini sveobuhvatne ruske agresije, postavljeno pitanje je važno i vitalno. Podržavam potrebu jačanja kontrole ulaska ruskih državljana”, rekao je predsednik Volodimir Zelenski.

Ruski predsednik Vladimir Putin je početkom prošlog meseca potpisao dekret o uvođenju viznih ograničenja za građane zemalja koje Moskva smatra neprijateljskim. Među njima je i Ukrajina.

Kuleba kritikuje NATO: Ne radite bukvalno ništa da zaustavite rusku invaziju

Ukrajinski ministar spoljni poslova Dmitro Kuleba je optužio NATO da “ne radi bukvalno ništa” da zaustavi rusku invaziju na njegovu zemlju.

Kuleba je pohvalio EU zbog “revolucionarnih” odluka o podršci Kijevu, ali je rekao da je NATO ostao “potpuno po strani”.

“NATO kao savez, kao institucija, potpuno je po strani i ne radi bukvalno ništa. Žao mi je što to moram reći”, rekao je Kuleba na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Zaharova: Mirovni plan za Ukrajinu je bajka

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, rekla je da je mirovni plan za Ukrajinu “bajka”, javlja Rojters.

Italijanski šef diplomatije Luiđi Di Majo prošle sedmice je izneo mirovni plan za Ukrajinu na osnovu kog u organizaciji prekida vatre treba da budu uključene UN, EU i OEBS.

“Ne možete jednom rukom slati oružje Ukrajini, a drugom donositi plan za mirno rešenje situacije. Ako se nadaju da će Ruska Federacija pristati na bilo kakav plan Zapada, nisu puno toga shvatili”, rekla je danas Zaharova.

Rusija će servisirati spoljni dug u rubljama

Rusija će servisirati svoj spoljni dug u rubljama, koje se kasnije mogu konvertovati u originalnu valutu u kojoj je emitovana evroobveznica, saopštilo je rusko Ministarstvo finansija, povodom isticanja dozvole SAD koja je omogućavala Moskvi otplatu njenog duga prema američkim poveriocima.

Ministarstvo finansija SAD je odlučilo da ne produži tu dozvolu o izuzeću koja je istekla danas u 12:01 časova po istočnoameričkom vremenu, čime je blokiralo Rusiju da plaća kamate i dospele obaveze državnom dugu američkim subjektima.

Rusija je prošle nedelje ubrzano isplatila dve njene međunarodne obveznice – jednu denominovanu u evrima i drugu u dolarima – pre datuma dospeća 27. maja, kako bi predupredila isticanje američke dozvole za plaćanja.

Po osnovu emitovanih međunarodnih obveznica Rusiji dospevaju pre kraja ove godine obaveze u vrednosti od skoro dve milijarde dolara.

Heger: Ako Ukrajina padne sledeća je Slovačka

Slovački premijer Eduard Heger upozorio je da će budućnost njegove zemlje biti ugrožena ako Rusija pobedi u sukobu u Ukajini.

“Ako Ukrajina padne, Slovačka je sledeća. Oni (Ukrajina) moraju da pobede”, rekao je Heger na panelu u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Kritikovao je članice EU zbog prevelikog oslanjanja na ruske energente.

“Predugo trgujemo svojim vrednostima za jeftin gas i naftu. Kompromisi sa Putinom izazvali su rat u Ukrajini”, rekao je Heger.

Ukrajinci, kako je rekao, “prolivaju svoju krv za naše vrednosti, tako da mi ne moramo”.

Kadirov: Ukrajinci su u panici!

Čečenski lider Ramzan Kadirov je saopštio da su ruske snage ušle u Lisičansk, da se nalaze u Severodonjecku, da je panika u ukrajinskim snagama i da trpe gubitke, prenose ruski mediji.

Putin je posetio ranjene vojnike u Moskvi

Vladimir Putin je na slici kako se rukuje sa lekarima i pacijentima u vojnoj kliničkoj bolnici Mandrik u Moskvi.

Putin je naveo da se sve aktuelne ekonomske teškoće Rusije ne svode na „vojnu operaciju“ u Ukrajini.

Ukrajina se bori da zadrži kontrolu nad autoputem Severodonjeck-Ministarstvo odbrane

Ukrajina se bori da zadrži kontrolu nad ključnim autoputem do grada Severodonjecka na linijama fronta, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo odbrane.

Portparol Ministarstva odbrane Oleksandar Motuzjanik rekao je na brifingu da postoje alternativni putevi za snabdevanje ukrajinskih jedinica u Severodonjecku, koji je sa tri strane okružen ruskim snagama. Cilj Rusije je da potpuno opkoli ukrajinske jedinice u gradu, kao i u obližnjem Lisičansku, dodao je on.

Ruske snage pokušavaju da preuzmu kontrolu nad Severodonjeckom, Lisičanskom i Rubižnim kako bi celu oblast Luganska stavile pod rusku okupaciju, saopštilo je ministarstvo.

Lugansk čini polovinu istočnog regiona Donbasa, gde je Moskva preusmerila svoje ratne napore. Mnogi veruju da bi predsednik Putin mogao da dobije rat ako Rusija preuzme kontrolu nad Donbasom.

EU se bori da postigne sporazum o sankcijama Rusiji

EU se bori da postigne dogovor o svom šestom paketu sankcija Rusiji, a Mađarska se glasno protivi naftnom embargu. Evropska komisija želi da kršenje sankcija učini zločinom širom EU. Dakle, ako bi neko, na primer, pokušao da prekrši zabranu izvoza u Rusiju ili sakrije sankcionisanu imovinu, u teoriji bi ga bilo lakše procesuirati.

Predložene mere uključivale bi ne samo oligarhe, već i advokate i bankare.

Pojednostavljuje se proces izdavanja državljanstva za žitelje ukrajinskog Hersona i Zaporožja

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je danas ukaz kojim se pojednostavljuje proces sticanja ruskog državljanstva i pasoša za stanovnike ukrajinskih oblasti Herson i Zaporožje.

Guverner Severnodonjecka: Rusi su nam toliko blizu da nas gađaju minobacačima

Grad Severodonjeck je pod žestokim napadima ruskih snaga, rekao je danas tamošnji guverner, kada su u Zaporožju prvi put ispaljene rakete, prenosi Bi-Bi-Si.

„Grad se stalno uništava“, rekao je ukrajinskoj televiziji Serhij Hajdai, guverner Luganska, regiona u kojem se nalazi Severodonjeck.

Bacaju bombe iz aviona. (…) Koriste Grad i Smerč (višestruke raketne sisteme) i artiljeriju“, naglasio je on.

Poginuo ruski penzinisani general-major na nebu inad Ukrajine

Penzionisani general-major Kanamat Botašev poginuo na nebu iznad Ukrajine, izvestila je u utorak BBC na ruskom.

Avion u kome se nalazio general srušen je u nedelju. Informaciju o njegovoj smrti za BBC na ruskom su potvrdila trojica bivših vojnika kojima je Botašev bio komandant, a koji su s njim ostali u kontaktu nakon njegovog penzionisanja, prenosi “Slobodna Dalmacija”.

Šezdesettrogodišnji penzionisani general je u nedelju leteo borbenim avionom Su-25 iznad oblasti Luganska kada je letelica bila gađana raketnim sistemom Stinger, preneo je BBC, pozivajući se na trojicu bivših Botaševih podređenih koji su govorili ali da ostanu anonimni, prenosi Moskou tajms.

Pre penzionianja Botašev je bio komandant vazdušnih pukova i on je ruski pilot najvišeg ranga koji je dosad poginuo u Ukrajini.

Bio je pilot snajperista, a ovu značku u ruskim vojnim vazdušnim snagama dobijaju oni piloti koji imaju najviši nivo stručnosti. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, obuka takvog pilota traje 10-12 godina i košta oko 8 miliona dolara.

Luka u Marijupolju ponovo radi

Moskva je danas saopštila da luka u Marijupolju ponovo radi, posle tromesečnih borbi za kontrolu nad tim ukrajinskim gradom.

Rusko Ministarstvo odbrane tvrdi da je vojska uklonila sve mine u luci, koja sada može da radi punim kapacitetom.

Marijupolj je strateški važna luka na Azovskom moru, navodi AP.

Peskov: U zapadnim medijima dominira rusofilija

Portparol Kremnlja Dmitrij Peskov kritikovao je danas zapadne medije rekavši da u njima nedostaju objektivne informacije o situaciji u Ukrajini.

– U medijima preovladava rusofilija koja nije zasnovana na objektivnom izveštavanju – rekao je Peskov.

On je dodao da je malo medija koji izveštavaju objektivno, ali da ih Kremlj primećuje i prati.

Putin će danas u Moskvi posetiti ranjene vojnike specijalne vojne operacije

Putin će danas u vojnoj bolnici u Moskvi posetiti ranjene vojnike koji su učestvovali u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, saopštio je Kremlj.

– On će ih posetiti i razgovaraće sa njima. On je to uradio više puta ukoliko se sećate, rekao je Peskov.

Zaporožje ponovo meta napada

Ukrajinski zvaničnici izvestili su o ruskim raketnim napadima na istočno-centralni Dnjepropetrovsk i jugoistočni region Zaporožja u sredu, uzrokujući veliku štetu u gradu Zaporožju.

Ruska vojska je u sredu lansirala četiri krstareće rakete u Zaporožju, navodi se u saopštenju Regionalnog saveta Zaporožja. Jedan projektil je oborila gradska protivvazdušna odbrana.

Zvaničnici prenose da je poginula najmanje jedna osoba poginula, a da su tri povređene, kao i da su oštećene 62 zgrade u stambenim delovima grada.

U odvojenom saopštenju u sredu, Valentin Rezničenko, šef regionalne vojne administracije Dnjepropetrovsk, rekao je da je tokom noći bilo stalnih alarma za vazdušne napade.

– Neprijatelj je jutros ispalio tri projektila na Krivi Rog. Pogođeno je industrijsko preduzeće. Teška su razaranja. Pojašnjavamo informacije o nastradalima, rekao je Rezničenko.

Zelenski izneo uslov za razgovor sa Putinom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski jutros se opet obratio učesnicima Svetskog ekonomskog foruma, koji se održava u Davosu.

Kako prenosi Rojters, okupljenima je rekao da je spreman da razgovara direktno samo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, bez ikakvih posrednika.

Rekao je da, ako ruski predsednik “razume stvarnost”, postoji mogućnost da se nađe diplomatski izlaz iz sukoba.

Ukrajinski predsednik je rekao da bi Moskva morala da povuče svoje snage na pozicije od pre invazije.

– To bi mogao biti prvi korak prema pregovorima, rekao je Zelenski, dodavši kako Rusija odugovlači u pregovorima sa Ukrajinom.

Ukrajina počela da koristi francuske topove

Ukrajina je već počela da koristi dalekometne topove koje je dobila od francuskih vladinih zvaničnika. Francuski predsednik Emanuel Makron obećao je da će početkom meseca poslati pošiljku topova Ceaser, koji su opisani kao ”adut francuske artiljerije”.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu Volodimir Omeljan je u utorak uveče podelio novosti od vrhovnog komandanta ukrajinske vojske Valerija Zalužnog. Rekao je da je oružje dugog dometa postavljeno nakon što su artiljerci prošli dva ili tri sata obuke.

Zelenski potvrdio da su intenzivne borbe u istočnom regionu

Volodimir Zelenski je upozorio da Moskva pokušava da uništi industrijski region Donbasa usred intenzivnih borbi u istočnom regionu.

Ukrajinski predsednik je u noćnom obraćanju u utorak rekao da je „situacija u Donbasu izuzetno teška. Sva preostala snaga ruske armije sada je koncentrisana na ovom regionu”.

Zelenski održao govor povodom tri meseca ruske invazije na Ukrajinu

Volodimir Zelenski je u utorak održao video obraćanje povodomtri meseca invazije na Ukrajinu i rekao da je sposobnost zemlje da se odupre Rusiji bila iznenađenje i izvor inspiracije za ostatak sveta, prenosi britanski Gardijan.

– Uvek moramo da pamtimo da smo preživeli ova tri meseca zahvaljujući desetinama i hiljadama podviga onih koji su branili državu. I to po cenu desetina hiljada života ukrajinskih muškaraca i žena koje su pobili okupatori, istakao je on.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top