All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

Najnižu penziju u Crnoj Gori prima blizu 17 hiljada penzionera

Najnižu penziju u Crnoj Gori, čiji je iznos propisan zakonom na 147 eura, prima 16.804 penzionera. Naime, ovaj iznos je duplo manji od prosječne penzije koja je u novembru prošle godine iznosila 292,75 eura i tri puta manji od prosječne zarade, koja iznosi 535 eura, pokazuju podaci Agencije Anadolija.

Od sada Vas omiljeni portal Volim Podgoricu i na android aplikaciji. Instalirajte odmah i uživajte u lakoći informisanja.
Prema posljednjim statističkim podacima, koji se odnose na isplatu za novembar 2021. godine, prosječna penzija u Crnoj Gori iznosila je 292,75 eura i među najvećima je u regionu.

U Crnoj Gori ima ukupno 128.128 korisnika penzije. Od ukupnog broja, 118.206 je korisnika prava u Crnoj Gori, a 9.922 korisnika prava u inostranstvu.

Iz Fonda PIO je za Anadoliju saopšteno da od ukupnog broja korisnika prava u Crnoj Gori, 113.682 je penzionera, a 4.524 je korisnika ostalih prava, među kojima su tjelesno oštećenje, tuđa pomoć i njega, naknada invalidima rada, dodatak na spomenicu.

Luđačko skidanje kila, šolja u jutro i noć riješava višak kg instant!
Sponsored by MonadPlug
“U inostranstvo se isplaćuje 9.840 penzija i 82 ostalih prava. Strukturu ukupnog broja penzija čine starosne, invalidske i porodične penzije. Od ukupnog broja penzija isplaćenih u Crnoj Gori, za novembar 2021. godine, 66.297 čine starosne penzije, 18.561 invalidske i 28.824 porodične penzije”, naveo je vršilac dužnosti direktora Fonda PIO Ranko Aligrudić.

Za navedenu isplatu procenat učešća korisnika starosne penzije u ukupnom broju penzionera u Crnoj Gori je 58,32 odsto, invalidskih 16,33 odsto, a porodičnih 25,35 odsto.

“Struktura penzija po vrstama ovog prava smatra se povoljnom, s obzirom na višegodišnji trend porasta udjela starosnih i smanjenja udjela invalidskih penzija u ukupnom broju korisnika ovog prava. Takođe, konstantno je i smanjenje broja korisnika ostalih prava, s obzirom da se radi o stečenim pravima koja se, od primjene novog Zakona o PIO, ne ostvaruju u Fondu PIO Crne Gore”, kazao je Aligrudić.

On poručuje da je najviši iznos penzije, shodno Zakonu, kojim je limitirana vrijednost ličnog koeficijenta osiguranika, ne može biti veći od četiri.

“Ovo znači da bi, naprimjer, osiguranik koji ima limitiran koeficijent četiri i 40 godina penzijskog staža, na današnji dan primao penziju u iznosu od 1.180,99 eura. Iste Izmjene i dopune Zakona o PIO nisu ograničile dužinu penzijskog staža koji utiče na visinu penzije, tako da se prilikom izračuna uzima i penzijski staž duži od 40 godina”, istakao je Aligrudić.

Na pitanje koliko je održiv penzioni sistem i koliko lični doprinosi zaposlenih finansiraju penzije, iz Fonda PIO ističu da se dio penzija finansira iz budžeta.

“Održivost penzionog sistema koji se bazira na tekućem finansiranju u najvećoj mjeri zavisi od odnosa broja zaposlenih i penzionera, odnosno broja uplatioca doprinosa i korisnika prava koji se iz tih doprinosa finansiraju. Odnos zavisnosti, kojom se prikazuje taj odnos, trenutno iznosi 1:1,78, što znači da za isplatu penzije jednog penzionera, 1,78 zaposlenih uplaćuje doprinose”objađšnjavaju iz Fonda PIO.

Iako se smatra da je optimalan odnos 1:5, a minimalan 1:3, ove odnose je teško postići čak i u ekonomski najrazvijenijim zemljama Evrope.

“Pored demografskih promjena u smislu starenja stanovništva, razlog za navedeno jesu i otežane ekonomske prilike. Zbog toga se dio sredstava za isplatu penzija obezbjeđuje i iz budžeta”, saopšteno je iz Fonda PIO.

Na pitanje da li je pojava koronavirusa uticala na smanjenje broja penzionera, iz Fonda PIO ističu da je uticaj pandemije koronavirusa na broj penzionera svakako evidentan, ali u nedostatku studije na ovu temu nije moguće dati precizne podatke o navedenom.

“Ukoliko uporedimo broj penzionera u Crnoj Gori u maju 2020. godine i danas, možemo reći da je došlo do pojave trenda smanjnja broja korisnika ovog prava, u martu 2020. godine bilo je 114.863 penzionera u Crnoj Gori, dok je u novembru 2021. godine, u Crnoj Gori, penziju primilo 113.682 penzionera”, saopšteno je iz Fonda PIO.

Poslanici Skupštine Crne Gore su na posljednjoj sjednici u prošloj godini izglasali izmjene Zakona o PIO, koje predviđaju povećanje minimalne penzije. Tako će od 1. oktobra ove godine minimalna penzija u Crnoj Gori iznositi 200 eura.

(Anadolija)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top