All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Prvi su zaronili u vrela Hercegovine: U podvodnim špiljama pronašli su svetove kakvi ne postoje u Evropi (VIDEO)

– Kolege koji nam dolaze prvi put vodimo u ova naša standardna vrela koja godinama već ronimo, kao što su Buna, Crno oko u Grabovici i Crno vrelo u Drežnici, pošto su to jedna od lepših, a relativno blizu – priča Vlaho

Šesti po redu “Balkan Kejv Samit” (Balkan Cave Summit) u organizaciji Ronilačkog kluba Neretva Mostar, Interventne spasilačke službe Mostar i Reef Gorica završava se danas.

– Šesta je evo godina kako okupljamo veliki broj speleoronilaca iz svih delova Evrope. Dolazi nam četrdesetak kolega iz Poljske, Francuske, Slovenije, Mađarske, kao i svih zemalja regiona.

– Planiramo da istražimo nekoliko naših lokalnih vrela, da se dobro družimo, uspešno ronimo te da dogovorimo saradnju na planu speleoronilačkog spasavanja, nekoliko budućih vežbi – priča jedan od organizatora, sjajni ronilac i načelnik Interventne spasilačke službe Mostar Zoran Vlaho, piše Klix.ba.

Tradicionalno se istražuju kraška vrela na području Hercegovine, kao što su Crno vrelo, Crno oko, Buna, Bunica, Jasenica, Kajtazovina, Vrioštica…

– Kolege koji nam dolaze prvi put vodimo u ova naša standardna vrela koja godinama već ronimo, kao što su Buna, Crno oko u Grabovici i Crno vrelo u Drežnici, pošto su to jedna od lepših, a relativno blizu.

– Za ovu ekipu koja je ovde već duži niz godina planiramo otvoriti neka nova vrela koja smo poslednjih godina locirali – pojašnjava Vlaho.

Hercegovina je kaže prebogata zanimljivim lokacijama za speleoronioce, ali su najzanimljivija kraška vrela.

– Voda je kristalno čista, što je samo po sebi za ronjenje veoma privlačno.

– Drugo, mnoga naša vrela su neistražena, jer gde god odete, negde u Evropi ili u Meksiku, na Floridi, gde je razvijen speleoronilački turizam, to su pećine, vrela koja su već istražena, gde su postavljene linije, mesta koja su već komercijalizovana.

– Kod nas imate priliku da istražite neko novo, netaknuto vrelo, gde čovek ranije nije kročio i to je najprivlačnije. Osim toga, lepota naših lokacija je u rangu onih najatraktivnijih svetskih – navodi Vlaho.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top