All for Joomla All for Webmasters
Društvo

SVE VEĆA ZAVISNOST DECE OD CIGARETA: U Crnoj Gori PUŠI oko 10 odsto učenika starosti od 13 do 15 godina! Čak trećina đaka je probala duvan!

U Crnoj Gori 9,9 odsto učenika su trenutni korisnici duvanskih proizvoda, od čega 11,6 odsto dečaka i 8,1 odsto devojčica, pokazalo je Globalno istraživanje pušenja kod mladih GYTS, koje je Institut za javno zdravlje Crne Gore IJZCG sproveo tokom prošle godine. Istraživanje je uključilo 4.216 učenika starosti od 13 do 15 godina, koji su išli u osmi i deveti razred osnovne i prvi razred srednje škole.

“Gotovo trećina učenika (27,8 odsto) je u nekom momentu probala duvan. Ukupno 4,5 odsto učenika su trenutno korisnici drugih duvanskih proizvoda, a 2,2 odsto su trenutni korisnici bezdimnog duvana. Gotovo svaki sedmi učenik (14,9 odsto) je naveo da bi u budućnosti mogao postati korisnik nekih duvanskih proizvoda, a 5,9 odsto ispitanika pretpostavlja da bi u budućnosti mogao uživati u cigaretama”, navodi se u istraživanju.

Podaci su pokazali da je najviše učenika eksperimentisalo sa cigaretama (prvi put probali cigarete) između 12 i 13 godina starosti (29,4 odsto), a zatim između 14 i 15 godina (26,3 odsto).

 

 

“Češće nego svaki peti učenik (21,4 odsto) je naveo da je eksperimentisao sa upotrebom duvanskih proizvoda sa sedam i manje godina starosti i to znatno češće dečaci nego devojčice”, ističe se u istraživanju Instituta.

Nešto više od četvrtine učenika pušača (26,3 odsto) tokom dana konzumira između dve i pet cigareta, a slično (24,6 odsto) je učešće onih koji konzumiraju manje od jedne cigarete dnevno.

“Slede oni koji konzumiraju jednu cigaretu dnevno (20,1 odsto). Zatim oni čija je dnevna doza šest do 10 cigareta dnevno (13,5 odsto), iza njih oni sa više od 20 cigareta (9,4 odsto). Najmanje učenika pušača (šest odsto) konzumira između 11 i 20 cigareta dnevno”, stoji u istraživanju.

 

 

Među trenutnim pušačima 42,9 odsto njih pokazuje znake zavisnosti od duvana, što znači da je prva stvar koju žele da urade ujutro nakon buđenja da zapale cigaretu, pri čemu su to znatno češće naveli dečaci nego devojčice.

Više nego pet od 10 učenika je pokušalo da prestane sa pušenjem u poslednjoj godini, a oko četiri do 10 njih žele da prestanu sa pušenjem.

 

 

Gotovo jedna trećina (29,7 odsto) definitivno misli da je teško prestati jednom kad se započne sa konzumiranjem duvanskih proizvoda. Ipak, nešto više njih (38 odsto) smatra da korišćenje duvanskih proizvoda pomaže da se osećaju prijatnije na zabavama, žurkama i na socijalnim dešavanjima.

“Oko polovine učenika (49 odsto) je izloženo uticaju duvanskog dima u sopstvenoj kući, dok je 57,5 odsto njih izloženo ovom uticaju na javnim mestima. Iako je izloženost učenika uticaju duvanskog dima zabrinjavajuća, čak 82,2 odsto njih smatra da je neophodno uvesti stroge zabrane upotrebe duvanskih proizvoda na javnim mestima, na kojima mogu da ugroze zdravlje nepušača”, navodi se u istraživanju.

 

 

Dijaspora.news/Kurir.rs/Dnevne novine/CDM

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top