All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

NAPADI AJKULA U JADRANU: Za 150 godina ubile su 9 kupača, među kojima je i jedan Srbin

Veća je verovatnost da će vas pogoditi grom nego napasti morski pas

 

Leto je stiglo, sezona kupanja, a s njima za mnoge i strah od morskih pasa, kojih je u Jadranu čak 30-ak vrsta, od čega su samo dve za čoveka potencijalno opasne.

Stručnjaci uveravaju da je verovatnoća da vas napadne morski pas jedan naprema 11 miliona. Ipak ta se mala verovatnoća na Jadranu nekoliko puta ostvarila. Ako je nedavno uspeo da pronađe put do plićaka u Palma de Majorci – mnogi se pitaju može li morski pas doplivati i do neke jadranske plaže?

– Videla sam ga na Malom Lošinju pre par godina kada su ga ribari izvadili i mogu vam reći da nije bilo baš ugodno – priča Gordana iz Duge Rese.

U Hrvatskoj je u raljama morskog psa stradalo devetero kupača.Međutim, nikad u istoriji nije stradao Hrvat, uvek se radilo o turistima koji tu letuju.

Prvo je 1955. Nemica plivala poprilično daleko od obale kada ju je napala morska neman. Prema rečima očevidaca najpre je kružio oko je, a na kraju je i progutao. Druga nesreća dogodila se šest godina kasnije. Stradao je srpski učenik koji je u Opatiji bio na odmoru. Plivao je 80-ak metara od obale.

Napao je ponovo 1971. i ponovo u Opatiji. Meta je bio Poljak. Zadobijene povrede bile su smrtonosne. Novine iz 1971. pišu: pretpostavlja se da je zalutao za nekim prekookeanskim brodom i sada ne može pronaći izlaz na otvoreno more. Ribari s opatijskog područja pokušavaju ga uhvatiti.

Poslednji smrtonosni napad velike bele ajkule dogodio se 1974. Žrtva je bio nemački turista koji se kupao kod Omiša. Primirje je trajalo sve do 2008. kada je 43-godišnji Slovenac plivao sa svojim ulovom, odnosno gofom samo desetak metara od obale kada ga je napao morski pas dug oko 5 metara. Slovenac se branio harpunom, ali ga je morski pas ugrizao za nogu. Brzom liekarskom intervencijom spašen je.

Već devet godina nije zabeležen niti jedan napad u Hrvatskoj

– Zbog toga što je Jadran poluzatvoreno more, oni praktično nemaju adekvatne hrane, jer se hrane ribama koje žive na otvorenom moru – objašnjava dr Jakov Dulčić s Instituta za okeanografiju i ribarstvo Split.

Razloga za strah ima najviše u Australiji gde su samo u prošloj godini napali 20-ak puta i u Americi više od 50.

U proseku od morskih pasa u svetu na godinu dana strada petoro ljudi, konji ubiju 20-oro, a krave 22-oje ljudi, pišu “Vijesti.hr”.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top