All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Carinik je tražio putnicima da izvade pasoš, kada je žena sa sedišta 61 počela da gura papir pod sedište. Odmah je pozvao pojačanje (FOTO)

Zahvaljujući anonimnoj telefonskoj prijavi upućenoj dva dana ranije, carinici na graničnom prelazu Horgoš su bili u prilici da provere verodostojnost navoda tako što su izvršili detaljan pregled prtljaga i putnika pomenutog autobusa

Carinici su na graničnom prelazu Horgoš od početka nedelje u dva navrata sprečili da u Srbiju budu unete neprijavljene devize u ukupnom iznosu od preko 60.000 evra.

Iako je unos deviza u Srbiju slobodan, prema Zakonu o deviznom poslovanju i Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranju terorizma, dužnost putnika je da prijavi svaku sumu veću od 10.000 evra (u dinarima ili drugoj stranoj valuti).

Poslednji primer zaplene neprijavljenih deviza zabeležen je sinoć tokom kontrole autobusa koji je putnike iz Beča prevozio ka Negotinu.

Zahvaljujući anonimnoj telefonskoj prijavi upućenoj dva dana ranije, carinici na graničnom prelazu Horgoš su bili u prilici da provere verodostojnost navoda tako što su izvršili detaljan pregled prtljaga i putnika pomenutog autobusa.

Tom prilikom je utvrđeno da jedna od putnica na koju je prijava ukazivala zaista sa sobom nosi veću sumu deviza koju nije prijavila.

Ličnim pretresom kod ove srpske državljanke pronađeno je 35.500 evra koje je pokušala da sakrije u čarapi, obmotanoj maramom oko struka.

Početkom nedelje u pokušaju krijumčarenja novca sprečen je i jedan bračni par albanske nacionalnosti koji je na prelaz, automobilom marke „Škoda“ danskih registraskih oznaka, doputovao iz danskog grada Senderborga.

Iako su carinicima prijavili 20.000 evra, tokom pregleda je ustanovljeno da se u vozačevoj torbici nalazi i koverta sa još 75.000 danskih kruna, što odgovara vrednosti od 10.000 evra.

Njegova supruga je u torbi, osim prijavljenih deviza, nosila i koverat pun novca koji je otvorila u trenutku kada su carinici započeli detaljnu kontrolu.

Iz njega je na brzinu izvadila deo novca pokušavajući da ga sakrije ispod stvari na zadnjem sedištu, dok je u koverti ostalo 8.000 evra.

Carinici su, međutim, videli šta je putnica uradila, zahvaljujući čemu su pronašli i sumu od 27.200 evra koju je na ovaj način pokušala da sakrije.

U oba slučaja putnicima su vraćeni dozvoljeni iznosi od po 10.000 evra, a nešto više od 60.000 evra privremeno je zadržano, do okončanja prekršajnih postupaka.

Podsećamo da se novac prijavljuje tako što se na graničnom prelazu popunjava Obrazac prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice koji je dostupan svakom putniku.

Važno je da putnici to urade na ulasku u zemlju, jer će sa tako overenom potvrdom kasnije moći nesmetano da izađu iz zemlje (ukoliko samo prolaze kroz Srbiju ili se vraćaju sa neutrošenim delom novca iznad 10.000 evra).

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top