All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Amerikanci o Hrvatima: Tamo cvetaju korupcija, socijalna diskriminacija i nasilje prema manjinama

Najviše diskriminacije prema Srbima i Romima

Socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i deci, kao i korupcija – najveći su problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj, navodi američki Stejt Department u izveštaju o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2016.

U izveštaju se takođe navodi da je tamošnja vlada preduzela važne korake u svrhu progona i kažnjavanja pojedinaca koji krše ljudska prava, prenosi Večernji.hr.

Pretrpani zatvori, sporost pravosuđa, nerešena pitanja povratka imovine izbeglim licima, političko uplitanje vlade u rad agencija za ljudska prava, neka su od područja na koja se upozorava za 2016. u Hrvatskoj.

Takođe, kao veliki problemi navode se antisemitizam, nekonzistentno procesuiranje napadača na pripadnike zajednice LGBT, diskriminacija pri zapošljavanju po rodu, polnoj orijentaciji, prema osobama s invaliditetom, kršenja prava radnika, među kojima su problemi sa isplatom plata, područja su koje Stejt Department takođe izdvaja kao problematična u području ljudskih prava u Hrvatskoj.

– I dalje je problem povrat imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Koordinaciji jevrejskih opština u Hrvatskoj- piše u izveštaju.

U segmentu medijskih sloboda spominje se napad na novinara Antu Tomića, pritisak vlade na rad Veća za elektronske medije. Spominje se da je tada novoizabrani potpredsednik Sabora Ivan Tepeš predvodio marš između pet do sedam hiljada ljudi u Zagrebu protiv odluke Veća da na tri dana prekine emitovanje televizije “Z1″ zbog govora mržnje protiv Srba. Neki protestanti salutirali su ustaškim pozdravom, a nijedan visoki političar iz vladajuće koalicije nije ovo osudio, navodi se

Korupcija je i dalje problem u Hrvatskoj – piše u izveštaju u kojem se spominje ocena Evropskog parlamenta da je rizik najveći u poslovima javne nabave.

Pored toga, Kancelarija glavne tužiteljke za ravnopravnost polova izrazila je zabrinutost za žrtve polnog nasilja koje odustaju od tužbe u strahu od odmazde. O diskriminaciji po nacionalnoj i verskoj osnovi spominje se diskriminacija prema Srbima i Romima.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top