All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

DRAMATIČNO UPOZORENJE OBAVEŠTAJNIH SLUŽBI: Albanci spremaju napade na Srbe, hoće da zapale region

Protest u Prištini zbog odluke francuskog suda u vezi Haradinaja, može biti upotrebljen za napade na Srbe, pokazuju obaveštajni podaci

Kosovske opozicione stranke Alijansa za budućnost Kosova, Samoopredeljenje i Nisma najavile su za sutra protest u Prištini zbog odluke francuskog suda o odlaganju presude u slučaju Ramuša Haradinaja. Da ovo okupljanje može biti iskorišćeno za napade na Srbe, pokazuju i podaci obaveštajnih službi. Premijer Srbije Aleksandar Vučić upozorio je juče na to u Vranju.

Oni koji misle da slučaj Haradinaj zloupotrebe za napade na Srbe, pošto dobijam određene informcije šta sve spremaju, neka ne misle da tako nešto smeju i mogu da naprave – rekao je Vučić.

Međutim, dešavanja na terenu i najbližem okruženju pokazuju da situacija nije nimalo bezazlena.

Ali Ahmeti, lider najuticajnije albanske partije u Makedoniji DUI, najavio je danas plan B za budućnost Makedonije, dok u Skoplju, Negotinu, Ohridu, Kavadarcima i drugim mestima već peti dan traju protesti.

Vetar u leđa liderima Albanaca u Makedoniji dao je i Hašim Tači. On im je poručio da uzmu sudbinu u svoje ruke.

– Bez jednakih prava Albanaca u Makedoniji, ta država gubi svaki smisao. Zato Albanci treba da sudbinu svojh prava uzmu u svoje ruke – naveo je Tači.

Istovremeno, usledila je i poruka iz Tirane. Premijer Albanije Edi Rama rekao je da albanski jezik nije jezik neprijatelja već državnotvornog naroda u Makedoniji i dodao da bez Albanaca nema Makedonije.

I dok se u Makedoniji situacija komplikuje, jer predsednik te države Đorđe Ivanov neće zbog prihvatanja albanske platforme da da mandat Zoranu Zaevu lideru SDSM za sastav nove vlade, kosovski premijer Isa Mustafa najavljuje zahtev za nadoknadu ratne štete od Srbije.

Ovako zapaljivoj atmosferi, čini se fali samo protest radikalnih Albanaca u Prištini.

Veliko uzbuđenje je nastupilo unutar albanskog naroda – upozorava za Telegraf.rs Božidar Spasić, bivši operativac SDB.

On kaže da postoje obaveštajne informacije da unutar tih komešanja koja se dešavaju u Prištini, ne samo da bi mogle da se organizuju demonstracije, već i protestni marševi i blokade puteva ka srpskim selima.

Mogli bi opet da formiraju bande, koje bi palile kuće – upozorava Spasić.

On ipak očekuje da će visoka predstavnica Federika Mogerini preneti predstavnicima privremenih institucija u Prištini da će biti odgovorne ako dođe do eskalacije sukoba.

– Međutim, ne treba isključiti mogućnost provokacija od strane Albanaca, s obzirom da će u Bujanovcu 7. marta boraviti albanski predsednik – napomenuo je Spasić.

Uobičajna je praksa Albanaca, od dolaska međunarodnih snaga na Kosovo, da prete izazivanjem nasilja prema Srbima, kad god se povuče neki potez koji njima ne odgovara, podseća, u izjavi za naš portal, Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM.

– To je njihovo zastrašivanje međunarodne zajednice i to Haradinajev kriminalni klan koristi. To je jedna dobro organizovana i naoružana paravojna formacija – upozorava Drecun.

On kaže da ne treba sumnjati da oni imaju kapacitet da izazovu incidente i napade na Srbe.

Tu su sada na ispitu međunarodne snage na Kosovu, da ih spreče. Posebno Kfor i NATO – smatra Drecun.

On napominje da je pozadina ovakvih pretnji, zapravo pokušaj da se utiče na francuske vlasti, kako bi postupile u interesu Albanaca i oslobodile Haradinaja

(Dijaspora.news/Telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top