All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

SRAMNO:Proterali 250.000 Srba, a sad traže ratnu odštetu!

Sramni prohtevi Prištine, koja najavljuje da će tražiti nove teme briselskog dijaloga sa Beogradom. Albanci traže i otvaranje arhiva bivše JNA

U NASTAVKU dijaloga sa Beogradom u Briselu, Priština će zatražiti da se na stolu nađu teme: nadoknada ratnih odšteta, otvaranje arhiva bivše JNA, kao i nestale osobe.

Ovu najavu premijera privremenih institucija u Prištini Ise Mustafe, predsednik srpske Vlade Aleksandar Vučić danas je prokomentarisao rečima:

– Čuli ste prištinskog premijera koji govori o ratnoj šteti. Da nije smešno bilo bi tužno. Ali mi ne odgovaramo, jer želimo da sačuvamo mir.

O tome šta sve podrazumeva pod ratnom štetom, Mustafa je naveo – naknade za ubistva, civilne žrtve, naknade za kulturno i versko nasleđe, gubitke u platama otpuštenih i direktnu štetu ili fizičko oštećenje privatne i javne imovine koje je nastalo kao rezultat delovanja Srbije.

Prema nekim procenama, Priština će tražiti nadoknadu za 127.000 razorenih objekata tokom rata, za koje tvrdi da su oštećeni “namernim borbenim dejstvima pripadnika srpske policije i vojske”, ali i iz procesa sukcesije očekuje deo nasleđa SFRJ, pa i vojne i diplomatske objekte bivše države.

Na drugoj strani, mogu se čuti ocene pravnika da Kosovo ne može da traži ratnu odštetu od Beograda jer se rat vodio na srpskoj teritoriji, pa Srbija ne može da plaća nadoknadu sopstvenom delu teritorije. Inače, sa prostora KiM tokom sukoba proterano je oko 250.000 Srba, dok je 3.500 (i civila i onih u uniformi), ubijeno ili nestalo.

Mustafa je takođe najavio da će teme dijaloga biti penzioni fond za građane Kosova i povraćaj njihovih ušteđevina iz srpskih banaka, i da će se od EU tražiti da Srbija pruži tačne informacije o osobama koje se i dalje vode kao nestale i o lokacijama masovnih grobnica u Srbiji. A “finale” dijaloga Mustafa vidi u uzajamnom priznavanju dveju država i demarkaciji granice između Kosova i Srbije.

Iz Prištine je danas saopšteno i da je Svetska carinska organizacija primila Kosovo u svoje članstvo.

FILM O DIKOVIĆU

VLASTI iz Prištine poslale su svim stalnim misijama u UN dokumentarni film “General Diković i 37. brigada na Kosovu” koji je objavio Fond za humanitarno pravo.

– General Diković je odgovoran za brutalna ubistva stotina civila kosovskih Albanaca u selima Izbica, Ćirez, Šavarine i Rezala, koja se nalaze u regionu Drenice – navodi se u propratnom pismu kosovskog Ministarstva spoljnih poslova, preneo je portal “Kossev” pisanje “Koha ditore”.

(Dijaspora.news/novosti)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top