All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

ZLOSTAVLJANJE NA HRVATSKIM FAKULTETIMA Šalju ih po sendviče, ne daju da napreduju, a oni ćute i trpe

Samo tokom prošle 2016. godine Udruženju mobing – za pomoć i edukaciju žrtava mobinga neki oblik nasilja nad njima prijavilo je čak 45 univerzitetskih nastavnika i naučnika.

Kada je u jednoj zemlji 45 visoko obrazovanih ljudi s najvišim akademskim titulama, a među prijavama su one od asistenata do redovnih profesora na univerzitetima i fakultetima, kao i naučnika s instituta, dovedeno u situaciju da sami ne mogu da se izbore za svoj dignitet i prisiljeni su pomoć zatražiti u građanskom udruženju, šta to govori?

Pravnik ovog udruženja Ivan Hranj rekao je da su nastavnici svih zvanja prijavljivali različite oblike zlostavljanja, od ponižavanja i šikaniranja koje se događa posebno mlađim asistentima i docentima koje stariji kolege šalju da im donose sendviče, kafu, preparkiravaju automobile, pa do toga da se nekima onemogućuje pohađanje seminara i putovanja u inostranstvo, uskraćuje pravo na potrebnu literatutu, pojedincima se zabranjuje rad u laboratorijima, vrši se pritisak na studente da lošije ocenjuju pojedine profesore, neki se sramoti lažnim optužbama za plagiranje i tako dalje.

Također, postoje i slučajevi seksualnog napastovovanja koje su prijavile jedna asistentkinja i jedna viša asistentkinja. Međutim, ono što posebno zabrinjava jeste da se u najviše slučajeva radi o perfidnim oblicima zlostavljanja, posebno o onemogućavanju napredovanja. Sve se to događa kako od strane nadređenih mentora, dekana…

“Jednom mi je jedan univerzitetski profesor priznao: Znate, mi to radimo perfidno, kroz ustanove. Pa ti tako uzmu laboratoriju, promene raspored, pošalju te na teren po kiši i pljusku. Pokušavaš da napreduješ, ali samo čekaš, čekaš i čekaš… Ako se pobuniš, možeš ostati na ulici i bez posla. Ko će te onda primiti nazad, gde ćeš napredovati? To je razlog što se mnogi i ne usude da prijave mobing. Ćute i trpe” kaže Ivan Hranj.

(Dijaspora.news/Slobodna Dalmacija)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top