All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

KO DA JE U ZEMLJU PROPAO: Split u potrazi za bivšim nacistom kom se vraća oduzeta imovina

Splićanin imena Scipio Voina, po struci psihijatar i po društvenom statusu potpuni anonimus, najtraženija je osoba u gradu.

Ustavni sud presudio je da se u roku od tri meseca reši dve decenije star zahtev Voine za vraćanje oduzete imovine – odnosno 4.4 odsto deonica kompanije Kaštel, današnje Plive, koje su 1945. godine nacionalizovane njegovom dedi Dragutinu Perošu.

Splitska Slobodna Dalmacija izračunala je da bi, gledajući temeljni kapital Plive, naknada Voini trebalo da iznosi oko 138 miliona kuna, ali pošto je država potpuno izašla iz vlasničke strukture ove firme, preostaje alternativa isplate iz državnog računa. Njegov zastupnik objasnio je da se radi o znatno manjem iznosu i da Voini u stvarnosti pripada nadoknada u visini vrednosti nacionalizovnih nekretnina koje su postojale u trenutku podnošenja zahteva sredinom devedesetih – odnosno tada zapuštene Plivine zgrade.

Večernji list je pak otkrio da postoji još petnaestak vrlo sličnih sudskih predmeta u kojim naslednici deoničara firmi Kaštel i ISIS, preteča Plive i hrvatske farmaceutske industrije, takođe traže vraćanje oduzete imovine.
Voinin deda Dragutin Peroš bio je osnivač farmacije u Hrvatskoj: krajem Prvog svetskog rata je u Zagrebu osnovao industriju za promet lekova i hemikalija, zatim i fabriku. Sam unuk, kom je Ustavni sud osim brzog rešavanja predmeta dodelio simboličnih 15 hiljada kuna odštete, godinama je živeo i radio u Švajcarskoj. Od kurioziteta dostupnih na internetu pretragom njegovog imena izdvajamo podatak da je objavio nekoliko knjiga – između ostalog autobiografski roman u kom je opisao svoju fascinaciju nacizmom, nazvan “Hitlerjunge”.

Objašnjeno je da je u mladosti Voina postao član SS-a, iz kog je ubrzo dezertirao. Spominje se i njegov “Notes povratnika”, u kom objavljuje crtice iz svakodnevnog života iz ugla povratnika nakon četrdeset godina života u emigraciji, i roman “Obaveštajac”.

Misteriozni Splićanin, kom se smeši milionska nadoknada zbog oduzete porodične imovine, uporno odbija kontakt s medijima.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top