All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Vedrana (20) ruši sve predrasude o ženama: Traktor vozi bolje od svakog muškarca, a na njivi “šije” i najiskusnije! (FOTO) (VIDEO)

Sa svega 20 godina registrovala je svoje gazdinstvo, gaji soju, uljanu repicu i voće, ali se na tome neće zaustaviti

Vedrana Poletar (20) iz Laslova kraj Osijeka, ruši sve predrasude o ženama. Ona je poslednje dve godine nosilac svog gazdinstva, i obrađuje 12 hektara zemlje na kojima uzgaja soju i uljanu repicu. Za sebe kaže da nema bolji osećaj nego kada sedne u traktor.

– Moji roditelji se već dugo vremena bave ratarstvom, pa je nekako bilo posve prirodno i da se ja uhvatim tog posla. Neko vreme sam se videla u marketingu i poduzetništvu, ali sad vidim da sam izabrala pravu stvar jer nema boljeg osećaja nego sesti u traktor i obrađivati svoj komad zemlje – veselo će Vedrana.

 

Dok njeni vršnjaci uglavnom još ne znaju kakva ih budućnost čeka, Vedrana, po struci komercijalistica, a sada na prekvalifikaciji za poljoprivrednog tehničara, jako ozbiljno govori o svojim planovima za budućnost:

– Nemam nameru ostati na 12 hektara već ću i dalje kupovati zemlju i širiti posao, pa koliko bude.

U tome će joj sigurno pomoći i Program ruralnog razvoja čija najvažnija svrha je da zadrži ljude u ruralnim podučjima koji će onda uz pomoć EU fondova povećati svoja gazdinstva i zapošljavati ljude.

Vedrana se u decembru 2015. godine prijavila za pokretanje poslova mladim poljoprivrednicima i prošla je na konkursu:

– Zahtev sam predala 23. decembra 2015. godine da bih nakon 10 meseci dobila odgovor da sam prošla – govori Vedrana:

– Mesec dana nakon toga isplaćena mi je prva rata od 114.000 kuna, od ukupno 381.150 koliko sam dobila.

Nedavno je predala zahtev za drugu ratu.

– Kako su mi hitno trebali strojevi, digla sam kredit za traktor, tanjiraču i plug i nadam se da ću to isplatiti od ostatka novca.

Mlada poljoprivrednica je za ceo projekat angažovala konsultantsku kuću čije usluge je platila 18.000 kuna.

– Uvek bih angažovala profesionalce koji s tim rade svaki dan. Možda bih i ja to mogla dobro da napravim, ali ljudi koji su napisali na stotine tih projekata sigurno imaju puno više iskustva od mene i napraviće to puno kvalitetnije – kaže ona.

Proces pisanja projekta i skupljanja dokumentacije je trajao nešto manje od mesec dana:

– Samo dva meseca pre registrovala sam svoj OPG pa je bilo malo haotično – smeje se Vedrana:

– Ali, zadovoljna sam celim procesom.

Uz soju i uljanu repicu, Vedrana ima i voće.

– Imam stotinak šljiva Čačanki, ali namera mi je da posadim još.

Na pitanje šta joj je draže, voćarstvo ili ratarstvo, kaže definitivno ratarstvo:

– Posebno otkako imam svoj novi traktor u kojem mi nije ni hladno ni vruće i osećam se kao prava kraljica. Voće ipak zahteva više truda i rada rukama – kaže mlada poljoprivrednica kojoj nije teško svako jutro da ustane pre šest, a radni dan često potraje i do kasno u noć.

– Jedino nedeljom i praznicima nisam u polju, ali sve druge dane se vredno radi. Ništa mi nije teško, jedino se malo špricanja bojim zbog zdravlja pa to ostavljam drugima. Ali zato orem, tanjiram, vršim žitarice, ma sve što treba.

Kao mlada poljoprivrednica, a još i žena, Vedrana se često sretala s predrasudama:

– Ma niko nije verovao što jedna tako mlada cura ima raditi na zemlji, i to raditi ozbiljno. Kad sam išla da registrujem svoj OPG, niko nije verovao da sam punoletna.

U sledećih pet godina mlada poljoprivrednica planira da proširi gazdinstvo, polako da pređe na ekološku poljoprivredu, a možda i da se uda.

– Ima puno posla pa ja i tata teško sve stignemo. Bilo bi lepo naći nekog dragog, vrednog dečka koji bi radio sa mnom. Ako ga ne nađem, moraću nekoga da zaposlim – zaključuje ona.

(Dijaspora.news/slobodna dalmacija)

Publicado por Poletar Vedrana em Sábado, 9 de julho de 2016

 

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top