All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

U HRVATSKOJ PONOVO NAPALI SRPSKE SVETINJE! Obijeno 7 PRAVOSLAVNIH hramova za mesec dana

Nepoznati počinioci oskrnavili su pravoslavne svetinje, što je još jedan u nizu nemilih događaja koji se dešavaju u Eparhiji dalmatinskoj i sedmi hram obijen u poslednjih mesec dana

U saopštenju Srpske pravoslavne crkve navodi se da su u noći između 20. i 21. marta izgrednici oskrnavili pravoslavne svetinje i obili crkve Svetog velikomučenika Georgija u Kričkama i Svetog Јovana Krstitelja u Miočiću, kod Drniša.

SPC dodaje da je ovaj čin uperen protiv pravoslavnih vernika, te da nastojanja policije u Drnišu da budu otkriveni i kažnjeni počinioci još nisu urodila očekivanim rezultatima.

“Svaki hrišćanin treba da osudi ovaj ponovljeni i obelodanjeni vandalski čin, da se sve učini kako bi se negovala od Boga darovana sloboda čoveka i uvažavala verska osećanja pravoslavnih na drniškom području”, navodi se u saopštenju Eparhije dalmatinske.

Ni ovaj put provalnici nisu opljačkali pravoslavne svetinje niti oskrnavili ikone i predmete hramova, pa se, kako se ističe u saopštenju, neizbežno nameće pitanje motiva nepoznatih nasilnika.

“U molitvi i miru nastavićemo post u susret najvećem hrišćanskom prazniku Vaskrsu i moliti se Gospodu da urazumi nasilnike i uputi ih na hrišćanske vrline, kako bi najzad prestali da skrnave naše svetinje”, ističu u ovoj eparhiji.

U saopštenju se dodaje da je 19. marta uočeno da je obijena Crkva Rođenja Presvete Bogorodice u Medviđoj, te da je nadležni sveštenik odmah obavestio policiju, koja je ubrzo izašla na teren i izvršila uviđaj.

Јužna vrata na Crkvi su, kako se navodi, provaljena, pri čemu je pričinjena materijalna šteta.

Crkva Rođenja Presvete Bogorodice je u fazi obnove i trenutno se u njoj nalazi deo građevinskog materijala, od čega ništa nije ukradeno.

(Dijaspora.news/RTRS)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top