All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Ljudi bukvalno šetaju po minskom polju u ovom balkanskom gradu: Pronađeno preko 100 tona neeksplodiranih bombi i granata

Iskopano je čak 280 neeksplodiranih bombi, koje su otkrivene na maloj dubini, od nepunih metar. Tada su Bitoljčani shvatili da su se bukvalno šetali po minskom polju

Građani Bitolja bukvalno šetaju po minskom polju. U ovom gradu na jugu Makedonije, samo od 1999. pa do 2008. godine otkriveno je 29.000 komada, ili preko 100 tona neeksplodiranih bombi, granata i municije zaostalih iz Prvog svetskog rata. Ubojitih sredstava ispod zemlje ima još, ali gradske vlasti još nisu spremne da izvrše kompletno deminiranje grada, pa umesto obučenih deminera, bombe i granate slučajno vade građevinski radnici prilikom izgradnje ili rekonstrukcije raznih objekata.

 

Takav je slučaj bio i pre nekoliko godina, kada je počelo popločavanje šetališta, koje se nalazi između gradskog parka i fudbalskog stadiona „Tumbe kafe“. Samo što su radnici počeli da kopaju, na površinu su počela da izlaze ubojita sredstva. Iskopano je čak 280 neeksplodiranih bombi, koje su otkrivene na maloj dubini, od nepunih metar. Tada su Bitoljčani shvatili da su se bukvalno šetali po minskom polju.

– Šetalište i gradski park leže na brojnim neeksplodiranim bombama i minama. Ima ih u ogromnom broju i različitog kalibra. To ne treba da čudi, jer je taj deo Bitolja, u blizini železničke stanice i kasarne, za vreme Prvog svetskog rata bio otvoreni magacin u kome su se čuvala ubojita sredstva. Oko artiljerijskih gnezda, granate su bile poređane kao što sada domaćini ređaju iscepana drva za zimu – priseća se dojučerašnji deminer, a danas komandir bitoljske protivpožarne jedinice, Kostadin Popovski.

Na surovu istinu da grad leži na minskom polju, ovih dana je Bitoljčane podsetilo otkriće građevinskih radnika koji su radili na izgradnji nove tribine na gradskom stadionu “Tumbe kafe”. Radovi su privremeno prekinuti, a demineri su izvadili i na bezbedno odneli preko 60 artiljerijskih i minobacačkih ganata i šest bombi.

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top