All for Joomla All for Webmasters
Srbija

SVE VIŠE LEKARA U SRBIJI GUBI DOZVOLE JER LJUDI ZBOG NJIH UMIRU: Koliko zaista košta lekarska greška?

Utvrđivanje odgovornosti lekara za smrt pacijenta u Srbiji nikad ne traje kraće od decenije, a osuđujuće presude su retkost.

Ortopedu iz lozničke bolnice Dobrivoju Bojaniću sud časti Lekarske komore za centralnu i zapadnu Srbiju oduzeo je na dve godine licencu za rad. 

 

Doktor Bojanić je proglašen odgovornim što je u oktobru 2016. nestručno lečio prelom leve ruke maloletnog Radenka Nikidinovića iz sela Kozjaka, kojem se nakon stavljanja gipsa stanje pogoršalo, te je poslat u Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta u Beogradu, gde je posle nekoliko dana preminuo.

Sudsko veće suda časti utvrdilo je da je Bojanić napravio propuste u vođenju medicinske dokumentacije, zbog čega mu je izrečena disciplinska mera, koja se, kako je navedeno u saopštenju Lekarske komore, odnosi isključivo na postupanja lekara u procesu lečenja i pružanja zdravstvene zaštite, dok je posledica (smrt deteta) koja je nastupila kao uzrok takvog postupanja, predmet o kome će odlučivati nadležni krivični sud u krivičnom postupku.

 

Ovo je lekar koji je, sada i prema odluci suda časti, nestručnim lečenjem doveo malog Radenka do samrtne postelje. 

 

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

 

Ovaj slučaj potresao je celu Srbiju, a nakon što je presuda doneta postavljeno je pitanje da li je ovo dovoljna kazna za nestručno lečenje? Iako sudska tek sledi, otac deteta je za medije kazao da je nezadovoljan ishodom po kom ortoped neće lečiti samo dve godine.

Ono po čemu su inače specifične lekarske greške jeste to da utvrđivanje odgovornosti lekara za smrt pacijenta u Srbiji nikad ne traje kraće od decenije, a osuđujuće presude su retkost.

 

Ipak, neke i posle čitave decenije dobiju svoj epilog na sudu. 

 

Tako je 2015. godine, pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu prvostepenom presudom na po 15 meseci zatvora osuđeno troje lekara privatne klinike “Decedra” zbog nesavesnog lečenja Jelice Radović (19), koja je posle operacije čukljeva u ovoj bolnici, 2006. godine, preminula od sepse.

 

FOTO: KURIR

 

Kazna je izrečena hirurgu ortopedu Slavku Tomiću, kao i specijalistima anesteziologije Miodragu Stojanoviću i Oliveri Jeremić, da bi samo godinu dana kasnije Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno oslobodio troje lekara i direktora privatne beogradske klinike “Decedra” od optužbi za zbog neadekvatnog lečenja Jelice Radović.

 

Slavko Tomić, ortoped
Slavko Tomić, ortopedFOTO: NEMANJA PANČIĆ

Da je nekog lekara teško osuditi zbog lekarske greške svedoči i slučaj iz Pančeva.

 

Apelacioni sud u Beogradu je prošle godine preinačio prvostepenu presudu pančevačkog Osnovnog suda, kojom je hirurg dr Aleksandar Ivica bio osuđen na 11 meseci kućnog zatvora i pravosnažno ga oslobodio optužbe da je odgovoran za smrt Marijane Jojkić (30).

 

Nesrećna devojka preminula je u martu 2006. godine od upale trbušne maramice, izazvane nekonstatovanjem perforacije slepog creva.

 

Nesrećna žena se žalila na jake bolove u stomaku i povišenu temperaturu. Prema optužnici, nakon obavljenog pregleda, dr Ivica nije utvrdio razloge jakih bolova, već joj je prepisao neadekvatnu terapiju. Time je, prema tvrdnjama tužilaštva, zamaskirana klinička slika zapaljenja slepog creva, a lekar je načinio ključni propust i otežao postavljanje adekvatne dijagnoze.

 

Prema mišljenju Apelacionog suda, nije bilo dovoljno dokaza da je dr Ivica nesavesno postupao i time prouzrokovao pogoršanje Marijaninog stanja.

 

FOTO: PRIVATNA ARHIVA

 

Viši sud u Beogradu doneo je presudu kojom je anesteziolog Stanoje Glišić osuđen na tri godine zatvora zbog nesavesnog lečenja trogodišnje Anje Grahovac koje je preminula nakon operacije katarakte. Ostali optuženi su oslobođeni.

 

Presuda je doneta nakon više od 10 godina od tog događaja.

 

Anja Grahovac
Anja GrahovacFOTO: NEBOJŠA MANDIĆ, DADO ĐILAS

Na privatnoj klinici “Pefekta”, koja je iznajmila salu za operaciju oftalmološkoj ordinaciji “Ilić”, Anji Grahovac je operisana katarakta 21. maja 2007. godine.

 

Kako se navodi u optužnici, tokom operacije došlo je do poremećaja u snabdevanju mozga kiseonikom, pa je devojčica upala u komu, i dve nedelje kasnije preminula.

(diajspora.news/telegraf.rs)

 

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top