All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

(FOTO) DRAMATIČNO U CENTRU SARAJEVA: Migranti tuku i pljačkaju prolaznike! Park u centru pretvoren u deponiju smeća!

SARAJEVO – Park prekoputa sarajevske Većnice, koji je već nekoliko meseci šatorsko naselje u kom su se smestili migranti sa Istoka, polako postaje opasnost, ne samo za njih nego i za susedstvo i ceo grad.

Juče oko 16 sati grupa migranata okružila je jednog stranca i otela mu novčaniki. Šokirani stranac pokušava je da se oslobodi, ali su oni išli za njim tražeći mu još novca. Vikali su na njega i pratili nekih pola kilometra.

 

U pomoć mu je fotoreporter Anaza, a stranac je u šoku pokušavao da se odbrani kišobranom. Na tramvajskoj stanici Baščaršija iz trgovina je izletelo nekoliko momaka i rasteralo migrante.

 

“Ovo se više ne može da se trpi. Dešava se stalno”, kaže Edin Osivčić.

FOTO: PRINTSCREEN AVAZ.BA

U parku je stotinjak migranata, uglavnom mlađih muškaraca, iz Libije, Tunisa, Egipta, Maroka, iz Pakistana, kažu da stiže još jedna veća grupa. Tu je i jedna porodica iz Alžira. Parkom trče deca, uglavnom trogodišnjaci ili nešto stariji.

 

“Ovde nema nikakve organizacije, puno je bolesnih, puno je ovde mutnih poslova, više nismo sigurni. Tuče se stalno dešavaju, ovde se ništa ne zna. Verujte, dolaze ovde kojekakvi volonteri, razni nazovi doktori, daju im lekove, sve i svašta. Ima ranjenih, sve je toliko prljavo, preti epidemija i njima i nama”, kaže stanar obližnje zgrade.

FOTO: PRINTSCREEN AVAZ.BA

Dok razgovaramo, neke su Sarajlije donele hranu. Nastaje zbrka, guranje, sve je na rubu incidenta. otimaju kese i torbe. Kiša je park pretvorila u blato, bosa deca hodaju po ostacima cvećnjaka, iz šatora se svako malo pojavi neko dete koje na bosanskom kaže: Molim, marku.

 

Asaf iz Sirije pita nas šta radimo, zašto ne pomognemo. Pokazujemo na ćošak parka, nekoliko metara od šatora u kojem spava hrpu đubreta, kartonske kutije od hrane, ostaci salate… pitamo zašto to neko ne očisti.

“Ja bih očistio, ali drugi neće. Meni trebaju samo te cipele za leto. Broj 42”, odgovara.

FOTO: PRINTSCREEN AVAZ.BA

Prilazi nam i jedna komšinica, kaže da je mnogo problema u kampu, nikoga od nadležnih da reši ovaj problem. Žao joj je, priznaje, izbeglica, ali ne razumije zašto su toliko glasni, čemu stalne svađe, zašto joj pod prozore bacaju smeće, hranu koju nisu pojeli.

 

” Iskrena da budem, pomalo se plašim. Jednostavno, svašta se dešava u ovom parku. Kažu mi ovi mlađi da ima i droge. Pogledajte onu grupu na klupi, oni su najgori”, upozorava nas.

FOTO: PRINTSCREEN AVAZ.BA

Na klupi sjedi jedna grupica, oni se čine kao najglasniji, ali u jednom momentu počinje ponovo problem. Tuča, sevaju pesnice….U Operativnom centru MUP-a Kantona Sarajevo ne dobivamo previše odgovora.

 

“Država nema mogućnosti da zbrine te ljude, kaže dežurni operativni i dodaje da patrole povremeno prođu pored parka, ali nisu beležile ništa ozbiljno.

On ističe da je situacija u parku „pod kontrolom“.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top