All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Sve o novim pravilima za ulazak u EU: Koliko će koštati, za koje zemlje vam treba odobrenje, kad stupa na snagu

Počev od 2020. godine, građani trećih zemalja, izuzetih iz viznog režima, u koje spadaju i državljani BiH, Crne Gore, Srbije , Makedonije, ali i Kosova, moraće da traže posebno odobrenje za ulazak na teritoriju EU.

Šengenski prostor, za koji će važiti nova pravila, obuhvata 26 zemalja, među kojima su Švajcarska, Norveška, Lihtenštajn, Island i članice EU osim Velike Britanije, Irske, Kipra, Rumunije, Bugarske i Hrvatske.

Osim za državljane zemalja Zapadnog Balkana, sistem će se, između ostalog primenjivati i na državljane SAD, Australije, Japana, Singapura, Novog Zelanda…

Lista zemalja kojima će biti potreban ETIAS

To, međutim, ne predstavlja ponovno uvođenje viza na mala vrata, već daleko pojednostavljeniju proceduru, usmjerenu ka tome da se zemlje članice dodatno osiguraju od bezbjednosnog rizika.

U principu, ulaz će biti odobren svima koji na određeni način prethodno nisu prekršili unutrašnja pravila EU ili ne predstavljaju spoljnu opasnost po sigurnost građana Unije.

Ovaj novi sistem je nazvan Evropski sistem za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS), po ugledu na proceduru Elektronski sistem putničke dozvole (ESTA) koja od 2009. godine važi u SAD. Na osnovu toga, vršiće se kontrola 39 miliona putnika iz šezdesetak zemalja koji mogu da uđu na teritoriju EU bez viza. Prema iskustvu iz SAD, odbije se oko 0,1 odsto podnosilaca zahtjeva.
Da bi se dobila dozvola za ulazak, putnici ka EU će biti u obavezi da, putem računara, popune elektronski formular koji sadrži lične podatke, informacije vezane za putovanje kao i adresu na prvoj destinaciji.

Predviđeno je da sa apliciranjem za ETIAS trebate krenuti najmanje 72 sata (3 dana ) prije polaska.  kraćem od 72 sata.

Sistem ulaska / izlaska, kao i preko baza evropske policijske službe Europol i Interpola, “kako bi se provjerilo je li putni dokument izgubljen, ukraden ili je za tom osobom izdan nalog za hapšenje”, navodi se u obrazloženju prijedloga za ETIAS.

Na zvaničnom sajtu ETIAS-a stoji kako se ne radi o uvođenju viza.

“Ovo je elektronsko odobrenje koje dozvoljava državama i njihovim stanovnicima da putuju u Šengenski prostor. Razlika između odobrenaj ETIAS i EU vize jeste u tome da je ovo novo odobrenje zapravo automatizovan i centralizovan proces na teritoriji Šengena, dok se viza za Eu obrađuju u svakoj pojedinačnoj zemlji, od strane službenika za odobrenje vize svake države članice. Ovaj sistem sličan je sistemu ESTA u Sjedinjenim Državama ili eTA u Kanadi” stoji u obrazloženju.

Svaki građanin iz zemalja u bezviznom režimu mora da ima važeći ETIAS prije polaska. Nakon izdavanja, važeće odobrenje će omogućiti njegovom nosiocu da ostane u Šengenskom području u periodu do 90 dana, u bilo kojem periodu od 180 dana te važi 5 godina od dana izdavanja ili do isteka roka pasoša , u zavisnosti od toga šta će se prvo dogoditi.

Od osobe koje traži odobrenje za putovanje u Šengenski prostor, kako je navedeno, može biti zatraženo da pruži dodatne informacije, a u izuzetnim slučajevima i zahtjev za razgovor.

“Ako tražitelju odobrenje bude odbijeno, biće obaviješten o razlozima i uživaće pravo žalbe, uključujući i posredstvom suda”, stoji u prijedlogu.

 Spisak zemalja za koje će vam trebati posebno odobrenje

Predloženo je da procedura bude besplatna za mlađe od 18 godina i starije od 60, studente, naučnike i članove porodica državljana EU.

Inače aplikacija će biti jednostavna, i može se brzo popuniti online. Popunjavanje traje do 10 minuta i koštaće 5 EURA, toji na sajtu.

Onaj kome je odbijen ulazak u šengenski prostor istovremeno dobija informaciju koja su mu prava, uključujući i predviđeni pravni postupak.

Članovi Odbora za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta usvojili su u četvrtak nacrt nove evropske regulative, što je omogućilo da krenu pregovori između EP i resornih ministara zemalja članica u pravcu usaglašavanja konačnog dokumenta.

Ova mjera je postala neophodna u situaciji kada se u EU sve više susrijeću s bezbjednosnim rizicima, terorističkim napadima, ali i sa migrantskom krizom.

Evropska komisija stavila je do znanja da sada postoji 60 zemalja čijim građanima nije potrebna viza za ulazak u EU, a očekuje se da će šengenske granice u 2020. prijeći 39 milijuna stranaca.

Za bh građane

Za potrebe pisanja ovog teksta testno smo isprobali šta je sve potrebno za ulazak iz Bosne i Hercegovine za put u Njemačku.

U principu vrijede iste stvari kao kad ulazite  sad u tu zemlju:

Za sve građane BIH ETIAS će vrijediti od 2020. godine, stoji na sajtu te se navodi:

Dokumenti

Za ulazak u Nemačku potreban je važeći pasoš. Svi turisti koji ulaze na njemačku teritoriju iz druge šengenske zemlje oslobođeni su od pokazivanja svojih pasoša njemačkim vlastima. U ovom slučaju, nacionalna lična karta je jedini dokument koji je potreban.

Pasoš i drugi putni dokumenti prihvaćeni za ulazak moraju važiti najmanje 3 mjeseca izvan perioda predviđenog boravka.

Svi pasoši (ili ekvivalentni putni dokumenti) izdati više od deset godina prije dana putovanja, mogu d ane budu prihvaćeni.
Viza
Šengenska viza je obavezna za sve državljane Bosne i Hercegovine koji borave u zemlji u periodu dužem od 90 dana.

Za kraće posjete (manje od 90 dana, u periodu od 180 dana), posjetioci su oslobođeni dobijanja važeće šengenske vize.

Ovlašćenje ETIAS postaje obavezan uslov za svakog bosanskohercegovačkog građanina počev od 2020. godine.
ETIAS će imati važnost od pet godina, a može se koristiti za neograničen broj unosa.
Mektić: Ovo je ozbiljna priča

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, izjavio je u petak u Banjaluci kako ima određene informacije o najavama da bi za državljane zemalja Zapadnog Balkana moglo da bude uvedeno pravilo traženja odobrenja od nadležnih službi Evropske unije za putovanje u Schengen i kako je ovo “Ozbiljna priča”

“Vidjećemo još na šta će to izaći, kako će to biti, ali ima vrlo ozbiljne priče oko toga. Moramo staviti prst na čelo, pa se zapitati šta nam je to trebalo. Između ostalog, i mi u Republici Srpskoj, hoćemo li gurati svakome prst u oko i kome ćemo sve gurati prst u oko i ko nam je dobar, a ko nam ne valja”, rekao je Dragan Mektić, na konferenciji za novinare u Banjaluci.

dijaspora.news/buka/ Elvir Padalović

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top