All for Joomla All for Webmasters
Crna Gora

TO ŠTO CRNOGORCI RADE JOŠ NIJE VIĐENO! Johanes HAN pokreće ISTRAGU u EU o deljenju STANOVA funkcionerima i sudijama

Evropska komisija (EK) će pokrenuti pitanje dodele stanova javnim funkcionerima u Crnoj Gori, poručio je odlazeći komesar za proširenje i susedsku politiku Johanes Han.

U intervjuu za Vijesti, Han je rekao da takva praksa ne postoji ni u jednoj članici Evropske unije (EU).

Vlada je nedavno objavila spisak od skoro 100 funkcionera među kojima ima i onih iz pravosudnih organa koji su dobili stanove ili kredite pod povlaščenim uslovima.

Krediti su deljeni na osnovu Vladine odluke da se pojedinima daju krediti a da vrate samo 20 odsto, dok će ostalo biti na teret vlade.

Mediji su objavili da je bilo raznih zloupotreba i da su stanove i povlašćene kredite dobijali i funkcioneri koji su već imali rešeno stambenom pitanje, kao i da su pojedini dobijali veće stanove nego što im pripadaju.

I pored oštre kritike javnosti, premijer Duško Marković je najavio da će nastaviti sa takvom praksom.

Han je kazao i da rezultati ne mogu uvek doći preko noći i da kod nekih pitanja, kakvo je izborna reforma, odgovornost nije samo na Vladi, ali i da je EK od crnogorskih vlasti očekivala odvažniju reakciju na preporuke iz EU.

Evropski komesar kaže da poglavlje osam, koje se odnosi na konkurentnost još nije otvoreno jer za to nema neophodne jednoglasne podrške država članica.

“Ovaj predlog Komisije trenutno razmatraju države članice u Savetu. One će doneti svoje odluke o zasebnim poglavljima koje snažno vezuju za napredak u vladavini prava, i iz tih razloga još uvek nema neophodnu jednoglasnost”, kazao je on.

Upitan da li je tačno da Brisel podržava održavanje lokalnih izbora u Crnoj Gori u isto vreme kako bi se smanjile mogućnosti za manipulacije, on je rekao da je tačno da su ne samo podržali ideju o održavanju lokalnih izbora u istom danu, već da su je i isforsirali.

“Razumem da već postoji načelni dogovor o održavanju lokalnih izbora u istom danu, i radujem se potvrđivanju toga kroz buduće zakonske promene”, rekao je Han.

 

 

Dijaspora.news/(Espreso.rs/Agencije)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top