All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

OTVORENA PORUKA: Srbija nikada neće ući u EU dok ne prizna Kosovo, zna to i Vučić!

Srbija nikada neće ući u Evropsku uniju bez priznavanja Kosova, poručio je specijalni izaslanik Stejt departmenta za zapadni Balkan Metju Palmer u Prištini.

Kako prenose prištinski mediji, Ljajmi i Klan Kosova, Palmer je u obraćanju studentima u Nacionalnoj biblioteci u Prištini rekao da predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zna da Srbija nikada neće ući u EU bez rješenja problema sa Kosovom.

On je rekao i da se Kosovo ne može izostaviti iz trajnog rješenja na Balkanu, i naglasio da rješavanje “odnosa Kosova i Srbije” ostaje strateški prioritet SAD, prenose prištinski mediji.

Specijalni predstavnik je rekao i da njegova država podstiče novu kosovsku vladu da ojača plan dijaloga sa Srbijom.

“Bilo koji korak koji se preduzme nakon normalizacije biće lakši. Otvaraju se mogućnosti za radna mjesta. Kada bude formirana nova vlada, moraće da oživi pregovore.
Ne vidimo integraciju vaše zemlje bez pomirenja sa Srbijom. Zaslužujete NATO, EU, UN, zaslužujete da ne budete iza SAD, nego rame uz rame sa nama. Takva je budućnost kroz dijalog, jer status kvo nije dovoljan”, istakao je Palmer.

On je rekao da bi Srbija trebalo da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

Govoreći o članstvu Zapadnog Balkana u EU, on je rekao da Srbija to pravo neće steći bez priznanja nezavisnosti Kosova, piše Ljajmi.

“Vučić zna da Srbija nikada neće ući u Evropsku uniju bez rješenja problema sa Kosovom. Pozivam vas da iskoristite ovu priliku. Budućnost Kosova oblikovaće njegovo susjedstvo”, rekao je Palmer studentima.

On je poručio da se Kosovo ne može izostaviti iz trajnog rješenja na Balkanu, i naglasio da rješavanje odnosa Kosova i Srbije ostaje strateški prioritet SAD. Palmer je rekao i da njegova država podstiče novu kosovsku vladu da ojača plan dijaloga sa Srbijom.

“Bilo koji korak koji se preduzme nakon normalizacije biće lakši. Otvaraju se mogućnosti za radna mjesta. Kada bude formirana nova vlada, moraće da oživi pregovore. Ne vidimo integraciju vaše zemlje bez pomirenja sa Srbijom. Zaslužujete NATO, EU, UN, zaslužujete da ne budete iza SAD, nego rame uz rame sa nama. Takva je budućnost kroz dijalog jer status-kvo nije dovoljan”, istakao je Palmer.

“Pregovori sa Srbijom su bili komplikovani. Ali kosovska istorija oduvjek se odnosila na prevazilaženje izazova i kompromisa. Vaša državotvornost je neopoziva i sada vam je potrebna normalizacija da bi iskoristili veliki potencijal koji posjedujete”, naveo je Palmer.

On je rekao da bi Srbija trebalo da zaustavi kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

“Trebali bi da imaju prostor za pregovaranje bez straha. SAD ne nameću sporazum, Kosovo i Srbija ga moraju postići i odobriti. Pregovarači moraju imati prostora za istraživanje ideja”, dodao je Palmer.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top