All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Srbi se ne libe mešovitih brakova, naročito u okolini Ivanjice: Za godinu dana 56 Albanki postale srpske snajke

Tokom 2016. godine u našoj zemlji sklopljeno je 2.808 mešovitih brakova. Od toga se naših žena udalo za 1.415 mladoženja drugih nacionalnosti, dok je srpskih snajki bilo 1.393.

Mešoviti brakovi uopšte nisu retkost u Srbiji. Naprotiv, podaci Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je tokom 2016. godine u našoj zemlji sklopljeno 2.808 mešovitih brakova.Od toga se naših žena udalo za 1.415 mladoženja drugih nacionalnosti, dok je srpskih snajki bilo 1.393.

Poslednjih godina dosta je mladi albanskog porekla, tokom godine njih 56 stiglo je u Srbiju. Najviše ih ima u okolini Ivanjice.

Jedan uspešan primer mešovitog braka čine Milinko Bogdanović iz Ivanjice i Albanka Vjolca Uka iz Skadra. Oni uskoro očekuju prinovu.

– Čim sam je video znao sam da je ona žena sa kojom hoću da provedem ostatak života – započinjenje priču Milinko Bogdanović iz Ivanjice.

– Nije me zanimala nacionalnost, vera, običaji niti druge razlike, nakon prvog susreta rekao sam sebi: ti ćeš nju da ženiš. Tako je i bilo. I srećni smo zajedno, beskrajno. Tačno je da postoje razlike u smislu nekih običaja, hrane, jezika… Ali sve to uspešno rešavamo jer kada se dvoje ljudi vole i poštuju, nikakve razlike ne mogu im stati na put – priča Milinko.

Foto: Aleksandar Rajkov

Sve se odigralo “po starinski”. On je video sliku svoje Vjolce, sada već prekrštene u Violetu, i odmah se zainteresovao.

– Prvo sam je video na fotografiji, kod njene sestre. Odmah mi se dopala. Onda smo počeli, onako po starinski, da se upoznajemo i ja sam jednog dana odlučio da odem u Skadar. Kažem vam, kada sam je video, srce mi zaigralo, znao sam da je ona prava. Imao sam sreću što je privlačnost bila obostrana i eto sada živimo u stvarno srećnom braku i čekamo dete – kaže Milinko.

Iako su za Vjolcu običaji i jela bili drugačiji, kao i jezik, zahvaljujući suprugu sve razlike u kulturi brzo je prevazišla.

– Nije bilo predrasuda, rukovodila sam se srcem i nikada se nisam pokajala. Suprug poštuje moje želje, ja njegove, i lepo se slažemo – kaže Vjolca.

Pixabay

Počela je da sluša i srpsku muziku, a iz njihove kuće se često čuju pesme Cece Ražnatović.

– Sećam se da nikada pre nije probala sarmu i kiseli kupus. To kod njih ne postoji. Oduševila se, i stalno me tera da joj donosim neke recepte za naša tradicionalna jela, da ih sprema. I prihvata sve od naše tradicije, slavimo, pridržavamo se posta za vreme praznika, bez ikakvih problema. Kažem vam, presudna je ljubav, ona potire sve razlike – svedoči Milinko za infoliga.rs.

Od velike im je, kako kaže Milinko, pomoći bilo razumevanje lokalnih i regionalnih institucija kada su prikupljali papire za venčanje. Svi su im maksimalno izašli u susret.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top