All for Joomla All for Webmasters
Srbija

BANAĆANI PISALI PREDSEDNIKU LIBANA: Ne ubijajte naše rode!

Selo Taraš blizu Zrenjanina od 2015. nosi laskavu titulu „Evropsko selo roda“, što ga svrstava u mrežu sela koju čini čak 16 država Starog kontinenta gde su rode rado viđeni gosti.

O privrženosti Banaćana tim pticama govori i činjenica da su predstavnici udruženja Taraške rode, nakon što im je prekardašilo da strepe za bezbednost svojih pernatih stalnih gostiju, pisali lično predsedniku Libana Mišelu Aunu, zamolivši ga da tamošnje vlasti počnu s poštovanjem zabrane lova ptica tokom migracije ptica selica.

– Prvo smo podržali inicijativu kolega iz Hrvatske, grupe SOS Tesla – Zaštitimo bele rode i udruženja BIOM, koji su napisali pismo koje su podržale 52 organizacije iz 28 država. Zatim smo rukovodstvu Libana poslali i pismo-molbu našeg udruženja i tizer filma o našem selu i našim rodama, koji prikazuje posebnu vezu između ljudi i tih divnih ptica – rekla je u izjavi Tanjugu predsednica udruženja Taraške rode Aleksandra Marovac Cucić.

U toj zemlji na Bliskom istoku krivolov nije neuobičajena pojava, a iz taraškog udruženja iznose podatke da se na nebu iznad Libana godišnje ubije gotovo 2,6 miliona ptica, među kojima je veliki broj belih roda. One se tamo love iz zabave i deo su trofejnog lova.

U našoj zemlji svake godine boravi oko 1.500 parova belih roda, a čak 600 parova bira Banat kao svoju omiljenu letnju destinaciju.

(dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top