All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Sramota Srbije: Čuveni slikar je ubijen, a njegova kuća propada umesto da bude spomenik kulture!

Ovo je pravo ruglo i velika šteta što ovako stoji, treba da nešto uradi. Da se ​​napravi muzej – rekao je Ivo Kostić

U zaseoku Tuk, godinama samuje oronula kuća prvog užičkog akademskog slikara Mihaila Milovanovića. Grad Užice još nema rešenje kako da se oduži ovom užičkom velikanu.

To je kuća skromnih umetničkih i korektnih arhitektonskih dometa, ali je njen značaj i u tome što je bila među prvim reprezentativnim objektima u širem seoskom području oko Užica.

Milovanović je u toku Drugog svetskog rata nepravedno osuđen za saradnju sa okupatorom i pogubljen. Posle rata imovina mu je konfiksovana i u toj tišini carovala je nebriga o njegovom radu, dok se zdanje koristilo za obuku regruta

Meštanin Ivo Kostić kaže da je tu bila kasarna, kada je vojska otišla tu su bile ratne rezerve, u magacinu civilna zaštita.

Ovo je pravo ruglo i velika šteta što ovako stoji, treba da nešto uradi. Da se ​​napravi muzej – rekao je Kostić

Obnovu zdanja gde je tragično nastradali slikar imao i svoj atelje, stara je duže od dve decenije.

Direktor Narodnog muzeja Užica Nikola Gogić dodaje da je pored ovog zidanog objekta koji je namenski građen za potrebe galerije, zauzima i nekoliko hektara.

– Mi svi u Užicu znamo da je on naš prvi užički akademski slikar i ne da je zaslužio nego od nas se očekuje da to što pre pokrenemo i da to zaživi – rekao je Gogić.

Za grad Užice izvesno je rušenje, jer bi izgradnja nanovo koštala par stotina hiljada evra, pa će to grad pokušati da obezbedi van svog budžeta.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Pogledajte kako izgleda kuća poznatog užičkog slikara danas:

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top