All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

MUSLIMAN PLATIO OBNOVU PRAVOSLAVNE CRKVE STARE 700 GODINA: Hteli su da me izbace, ali dajem sve pare

Huso, kako ga zovu prijatelji, je platio sve što je dosad izgrađeno i istraživano iz svog džepa. Kako kaže, niko od nadležnih iz Federacije BiH i same države nije hteo da učestvuje u tome.

Hrišćanska crkva stara najmanje 700 godina pronađena u Bugojnu veliko je otkriće, ali isto tako veliki je potez što je njenu obnovu u potpunosti platio Husein – Huso Smajić (64) iz Bugojna, koji o ovom zdanju redovno brine.

Prilikom otkopavanja na zemlji Smajića je pored ostataka crkve pronađeno i 12 pokojnika, od kojih je jedan broj bio prekriven svilom, zlatom i baršunom, tako da je sigurno da se radi o kraljevskoj porodici. Pretpostavlja se da je u prvom grobu, najvećem i najraskošnijem, sahranjena kraljica Jelena Gruba, koja je presto nasledila od supruga i koja je vladala u periodu od 1395. do 1398. godine.

Huso, kako ga zovu prijatelji, platio je sve što je dosad izgrađeno i istraživano iz svog džepa. Kako kaže, niko od nadležnih iz Federacije BiH i same države nije hteo da učestvuje u tome.

– To je naša stvarnost, mi ćemo pre pustiti da ovako nešto propada nego da ovde imamo toliko turista da ne možemo proći. To je valjda ta politika koja nam dolazi iz Sarajeva – kaže Smajić.

Zemlja u kojoj je pronađeno istorijsko blago u vlasništvu je porodice Smajić od 1953. godine. Kupili su je Husini pokojni roditelji i dalje preneli njemu, koji je sasvim slučajno otkrio šta se nalazi par metara ispod zemlje.

– Radili smo na akumulaciji za jednu malu centralu ovde i tako došli do prvih otkrića – govori Huso.

Stari grad Vesela straža, kako je pravi naziv bogatog lokaliteta, sada je mesto dostojno svake pohvale. Stara crkva je sređena i očuvana od zaborava, tu su i veliki krst, slika Isusa, zvono, konak i mali objekat ukopan pod zemljom gde su uredno očišćene kosti svih pokojnika.

– Pop Slaviša je veliki čovek i pravi prijatelj, a danas je takvih malo – tvrdi Huso.

Zbog toga što ljude ne deli po veri i naciji Huso je, kaže, imao dosta problema, stalno sluša pogrdne nazive koji su mu upućeni, priče kako ga treba izbaciti iz Islamske zajednice i slično, ali on ne mari.

– Šta ja znam što se tako ponašaju, valjda im smeta ta crkva što se gradi – ističe Huso.

Koliko ga ne interesuju priče zlonamernih, kako kaže, pokazao je i time što rado zvoni na zvoniku izgrađenom pored stare crkve, jer za Husu crkva koju gradi nije ništa negativno nego objekat tolerancije, ljubavi i mira.

Na Vaskršnji ponedeljak na Veseloj straži su imali izložbu eksponata i druženje. Huso kaže da je pozvao predstavnike sve tri najveće konfesije u BiH, ali da se “njegovi” nisu odazvali.

– Svi su se odazvali osim pripadnika Islamske zajednice. Stvarno ne znam šta je sa tim ljudima. Ne razumem takvo ponašanje, a ovamo se stalno priča o suživotu i celovitoj BiH – kaže on.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top