All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

Kako je svetska sila ponudila 5 miliona dolara svakom ko uhvati ovog jugoslovenskog predsednika!

Ponuda je objavljena na oko 10.000 poternica postavljenih na javnim mestima

SAD su 4. marta 2000. godine ponudile pet miliona dolara za informacije koje mogu pomoći u hapšenju predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića, bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića i ratnog komandanta bosanskih Srba Ratka Mladića, koji su optuženi pred Međunarodnim sudom za ratne zločine. Ponuda je objavljena na oko 10.000 poternica postavljenih na javnim mestima u Bosni i Hercegovini.

Nagrada je imala nekoliko ciljeva. Iako se najava o nagradi odnosila i na Miloševićev transfer u Hag, nije se preciziralo u kom stanju treba da bude jugoslovenski predsednik odnosno da li se Milošević traži živ ili mrtav.

Tadašnji predsednik SAD Bil Klinton rekao je da nagrada nema za cilj da nekoga ohrabri da izvrši atentat na Miloševića, već je to iz razloga što Jugoslavija nije potpisnica sporazuma o izručivanju drugim zemljama. Zvaničnici SAD su smatrali da će Milošević u nekom trenutku otputovati van zemlje, a da bi ponuđena nagrada još uvek važila.

Tadašnja državna sekretarka SAD Medlin Olbrajt imala je ovlašćenje da odredi veličinu nagrade ukoliko osumnjičeni bude uhvaćen.

Američki mediji su povezali “lov” na Miloševića sa nagradom na istu sumu raspisanu za Osamu bin Ladena.

(Dijaspora.news/ Izvor: wsws.org)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top