All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

SLAVIMO SVETITELJA KOJI JE LEČIO SIROMAHE: Uradite danas OVU jednu stvar i bićete SREĆNI tokom cele godine!

Srpska pravoslavna crkva današnji dan, 10. jul po novom ili 27. jun po starom kalendaru, posvetila je nekolicini svetaca, među kojima se po značaju izdvaja Sveti Sampson Stranoprimac.

 

Ovaj svetitelj je rođen u bogatoj i uvaženoj rimskoj porodici, što mu je omogućilo da dobije najbolje obrazovanje tog vremena. Posebno se posvetio izučavanju medicine zbog čega je postao poznat kao jedan od najcenjenijih lekara tog doba.

Postao je poznat po svojim dobročinstvima, jer je išao po svetu i pomagao ljudima nudeći im besplatnu medicinsku pomoć, a mnogi su dolazili kod njega i da čuju neku lepu reč nade. Kad je čuo za njegova dobročinstva, carigradski patrijarh ga je proizveo u sveštenika.

U to vreme se razboleo car Justinijan Veliki od, kako se mislilo, neizlečive bolesti. Car se pomilio Bogu koji mu se obratio rečima da će ga Sampson isceliti. Tako je i bilo. Car je ozdravio i želeo da nagradi plemenitog čoveka.

 

– Care dragi, imao sam srebra i zlatra i ostalog imanja, no sve to ostavih radi Hrista kako bih činio večna blaga nebeska – odgovorio je Sampson i zamolio cara da ukoliko želi da ga nagradi neka učini to tako što će izgraditi doma za uboge.

Car je ispunio njegovu molbu. U tom domu Sampson je nastavio da pomaže siromašne i bolesne. Po upokojenju 27. juna 530. godine često se javljao onima koji su ga u pomoć prizivali.

Iz tog razloga, veruje se da na današnji dan dan trebalo bi ići u crkvu, činiti dobra dela siromašnima i afirmisati vrlinu davanja, a milost Svetog Sampsona će sići na vas i pratiće vas sreća.

(Dijaspora.news/beograd.in)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top