All for Joomla All for Webmasters
Društvo

GRUPA LJUDI UPALA JE U CRKVU SVETOG ARHANGELA MIHAILA I UBILA SVETITELJA! Vernici danas TUGUJU jer im je važan dan

Pravoslavna crkva i njeni vernici obeležavaju dan Svetog sveštenomučenika Avtonoma, koji je živeo i propovedao hrišćanstvo u Italiji sve dok car Dioklecijan nije zapovedio veliki progon hrišćana.

Tada se povukao u Vitiniju Azijsku, u mesto zvano Soreos. Predanje kaže da je tu mnoge preveo u hrišćanstvo, i sagradio crkvu Svetog Arhangela Mihaila.

Nakon nekog vremena Avronom je saznao da se u blizini Soreosa nalazi mesto Limna u kome žive samo neznabošci. Otišao je tamo i hrabro počeo da propoveda o ljubavi Hristovoj i ispravnosti vere u jednog Boga i uskoro mnogi poverovaše u njegove reči. Avronom je tako stekao i mnogo neprijatelja, a zabeleženo je da je grupa neznabožaca jednog dana upala u crkvu Svetog Arhangela Mihaila za vreme službe koju je Avronom vršio i ubili svetitelja na oltaru zajedno sa svim vernicima koji su se tu zatekli.

 

 

U vreme cara Konstantina na njegovom grobu podignut je hram. Legenda kaže da se na tačno dva veka od smrti Sveti Avtonom javio u snu jednom vojniku zapovedivši mu da iskopa njegove mošti. Nakon što je ovaj to poslušao svi okupljeni su mogli da se uvere da su zemni ostaci svetitelja netaknuti, a u danima koji su usledili mnogi su bolesnici ozdraviše samo što su dodirnuli mošti Svetog Avtonoma. Tako Bog proslavi onoga koji Njega proslavljaše dok življaše u telu.

Zato se i danas veruje da molitva Svetom sveštenomučeniku Avtonomu donosi zdravlje i napedak svakoj porodici.

 

 

Dijaspora.news/(Espreso.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top