All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

TAHIR SA SOMBEREROM I ZDRAVICOM DOČEKAO LITIJU: Kako je musliman iz Bara tijelom odbranio drevnu crkvu od građevinara

Tahir Alibašić iz Bara branio je svojevremeno svojim životom temelje drevne crkve (iz 5. ili 6. veka) u Zaljevu tako što je pao na put ispred kamiona koji su dovozili materijal. Zbog tog gesta ga je odlikovao mitropolit Amfilohije

Baranin Tahir Alibašić izazvao je u barskom naselju Zaljevo ovacije učesnika litije koja je dolazila iz Ulcinja, pošto ih je dočekao zdravicom.

Sa sombrerom na glavi i raširenih ruku on je izašao pred litiju, što je samo podsjetilo na ranija velika djela ovog čovjeka. Naime, ovo nije prvi put da Tahir učestvuje u odbrani pravoslavnih svetinja u Crnoj Gori, a za njegovo prethodno pregalaštvo nagradila ga je Mitropolija crnogorsko-primorska.

PRIZNANJE U PRAVIM RUKAMA: Mitropolit zahvaljuje Tahiru Alibašiću

Za samu crkvu u Zaljevu znao sam jer su mi rekli očevi da na tom mjestu treba da postoji i da vodim računa da je nađemo. Došlo je vrijeme i otkrio sam je, ali oni koji su znali za to htjeli su što prije da je zatrpaju. Mučio sam se, pokušavao sam sa vlastima to da spriječim, ali nisam mogao nikako

Tahir Alibašić

Tahir je, naime, prošle godine nagrađen arhipastirskom pohvalnicom Mitropolije crnogorsko-primorske za svoje učešće u odbrani temelja drevne crkve u Zaljevu.

Kako je Tahir svojim tijelom odbranio crkvu

Zahvalnicu mu je u Baru, gdje je služio liturgiju povodom trogodišnjice osvećenja Sabornog hrama Svetog Jovana Vladimira, uručio mitropolit Amfilohije „za nesebično požrtvovanje i vjernost Bogu i Sudnjem danu, koje je pokazao spriječivši uništenje ostataka ranohrišćanske crkve u Zaljevu“.

„Vjeran svojim precima, branio je i životom svojim temelje drevne crkve (iz 5. ili 6. veka) u Zaljevu od onih koji su pokušali da je zatrpaju, i da na tom mjestu, gdje postoji i groblje, izgrade zgrade. On ne samo što je riječima sprječavao to, nego je pao na put, i kamioni, koji su dovozili materijal, samo što ga nisu pregazili. Onda je došao kod oca Slobodana i zamolio ga da on utiče da se spasi ta drevna crkva“, podsjetio je tada mitropolit Amfilohije.

Mitropolit crnogorsko-primorski tada je blagoslovio Tahira Alibašića i njegovu porodicu, sa željom da sličnih njemu bude još, naglasivši da su „rijetki ovakvi ljudi kao Tahir, koji je bio spreman da žrtvuje svoj život da sačuva svetinju i groblje“.

SVI SMO JEDNO: Tahir je odbranio hrišćansku svetinju

Ovo je Bar u kojem tri vjere neće da se dijele. Crna Gora nema mnogo stanovnika, i ne treba da se svađamo i dijelimo. Nas je 650.000, što Srba, što Crnogoraca, što Albanaca. Svi smo jednaki. Kad nam je potrebna krv, ne pitamo doktora da li je od Amfilohija Radovića, ili od Zekovića, ili od Alibašića, nego samo – ima li je; svi smo živa bića“

Tahir Alibašić

Tahir Alibašić tada se zahvalio mitropolitu Amfilohiju i svešteniku Slobodanu Zekoviću.

Za samu crkvu u Zaljevu znao sam jer su mi rekli očevi da na tom mjestu treba da postoji i da vodim računa da je nađemo. Došlo je vrijeme i otkrio sam je, ali oni koji su znali za to htjeli su što prije da je zatrpaju. Mučio sam se, pokušavao sam sa vlastima to da spriječim, ali nisam mogao nikako“, ispričao je tada Tahir Alibašić.

Tri barske vjere neće da se dijele

Ovaj Baranin u svom govoru tada je dodao da je došao kod sveštenika Slobodana, koji mu je pomogao da stupi u kontakt sa nadležnima.

„Govorio sam im – nemojte sipati, ovdje je crkva, ovdje je bogatstvo Bara, jer Bar ima veze sa svijetom. Tu je luka, tu su turisti, a ovaj hram jedna je ruža, barska svetinja“, ispričao je Tahir.

Kako je rekao, u pomoć su mu priskočili sveštenik Slobodan i mitropolit Amfilohije. Govor je završio riječima koje pokazuju koliko je Tahir veliki čovjek.

Ovo je Bar u kojem tri vjere neće da se dijele. Crna Gora nema mnogo stanovnika, i ne treba da se svađamo i dijelimo. Nas je 650.000, što Srba, što Crnogoraca, što Albanaca. Svi smo jednaki. Kad nam je potrebna krv, ne pitamo doktora da li je od Amfilohija Radovića, ili od Zekovića, ili od Alibašića, nego samo – ima li je; svi smo živa bića“, rekao je tada Tahir Alibašić.

dijaspora.news/Sputnjik/herceg.tv Foto: Mitropolija/Novosti

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

To Top