All for Joomla All for Webmasters
Srbija

RODITELJ SRPSKOG MLADIĆA SA ZAKINTOSA: Naša deca nisu kriva, POKUŠAVALI SU DA POMOGNU AMERIKANCU!

Roditelji Srba optuženih za ubistvo Bakarija Hendersona ogorčeni novim zahtevom grčkog tužilaštva. Pretili da će im pobiti porodice ako progovore.

Roditelji Srba optuženih za  ubistvo Bakarija Hendersona ogorčeni novim zahtevom grčkog tužilaštva. Pretili da će im pobiti porodice ako progovore. Advokat Zora Dobričanin: Ne preti im doživotna kazna.

– Naša deca nisu kriva, i to govorimo od prvog dana, kada su na Zakintosu uhapšena i osumnjičena za ubistvo Amerikanca. To zna i ceo Zakintos, ali se tamo, iz nekog razloga, niko ne usuđuje da to i posvedoči. Sada smo iz medija saznali da se za njih traži najstroža kazna, odnosno doživotna robija. Ovo je strašno šta se dešava.

 

U razgovoru za Novosti, to je juče izjavio roditelj čiji se sin sa još četvoricom sunarodnika nalazi u zatvoru u Grčkoj pod optužbom da je 7. jula 2017. godine učestvovao u ubistvu Amerikanca Bakarija Džavada Hendersona (22).

 

U optužnici na 55 stranica, kako je objavio atinski “Elefteros tipos” (“Slobodna štampa”), podignut je optužni zahtev protiv devet osoba, od kojih su sedmorica srpski državljani. Za šestoricu učesnika zatražena je najteža, doživotna zatvorska kazna za učešće u “ubistvu s predumišljajem pri svesnom stanju”, dvojica su optužena za “neposredno saučesništvo u ubistvu s predumišljajem”, dok je jedan osumnjičen “za pokušaj ubistva”.

Pred Višim sudom u Patri, verovatno na jesen, odbrana optuženih imaće priliku da iznese svoje argumente i pokuša da obori teške kvalifikacije optužnice. Prvi put su objavljeni i detalji rekonstrukcije, u kojoj se insistira na “brutalnom postupku učesnika u ubistvu”, kao i činjenici da je žrtva ubijena u “roku od 11 sekundi od trenutka kada je prvi put dobila udarac u glavu”.

 

U pritvoru u Grčkoj nalaze se Dušan Ranković, Miloš Ilić, Nemanja Petrović, Stefan Stojanović i Miloš Senić, dok su Nenad Jovanović i Siniša Petrović pušteni da se brane sa slobode. U pritvoru su i Grk Jorgos Skijadopulos i Britanac bosanskog porekla Amir Omerdžić.

 

Prema informacijama iz grčke štampe, optuženi nisu bili pod dejstvom alkohola, koji bi umanjio njihovu svest. Povod za tuču bilo je, navodno, to što je devojka iz Srbije, koja je radila u lokalu gde su naši mladići bili, popila piće s Hendersonom, što je njih iznerviralo. U optužnici je opisano da su ga oborili na zemlju i udarali rukama i nogama po glavi i telu. Jedan od aktera je imao “bokser” kojim ga je udarao po glavi. Zaključak nadležnih je da je Henderson napadnut u nameri da bude ubijen, što je i glavni razlog da se za njih traži najstroža kazna.

– Srpske mladiće od početka terete za teško ubistvo, i to ne znači ništa skandalozno, jer je za to delo u ovoj zemlji zaprećena kazna doživotnog zatvora – navodi advokat Zora Dobričanin Nikodinović, koja kolegama u Grčkoj pomaže u odbrani četvorice okrivljenih. – Moji klijenti su mlađa punoletna lica i ne preti im doživotni zatvor, čak i kada bi se dokazalo to delo, a imam nekih naznaka da neće. U tom pravcu će da ide i moja odbrana.

 

– Srpske mladiće od početka terete za teško ubistvo, i to ne znači ništa skandalozno, jer je za to delo u ovoj zemlji zaprećena kazna doživotnog zatvora – navodi advokat Zora Dobričanin Nikodinović, koja kolegama u Grčkoj pomaže u odbrani četvorice okrivljenih. – Moji klijenti su mlađa punoletna lica i ne preti im doživotni zatvor, čak i kada bi se dokazalo to delo, a imam nekih naznaka da neće. U tom pravcu će da ide i moja odbrana.

 

Advokat Dobričanin Nikodinović ističe da čeka zvanični prevod optužnice i dodaje da tokom istrage nisu pribavljeni svi neophodni dokazi, zbog čega će odbrana insistirati na tome. Tu, pre svega, misli na sudsko medicinsko veštačenje, jer je urađena jedino obdukcija. Kako kaže, već su stupili u kontakt s tamošnjim veštakom sudske medicine, a smatra da, kad se pribave sve neophodne činjenice i dokazi, neće opstati sadašnja kvalifikacija krivičnog dela.

– Našoj deci u zatvoru je prećeno da će im u slučaju da progovore pobiti porodice i familiju, i u velikom su strahu – tvrdi otac, koji ne želi da mu se ime objavi u novinama, plašeći se za bezbednost svog sina, ali i ostalih optuženih mladića iz Srbije. – Velike i čudne igre se igraju sada u Grčkoj. Ne znam zbog čega. Zašto gazdu lokala ispred kojeg se sve desilo niko ništa ne sme da pita. On zna ko je Amiru dao “bokser” i sve ostalo.

 

Na snimku se, nastavlja naš sagovornik, jasno vidi ko je i koliko puta i čime udarao Amerikanca, pa čak i da su pojedini od njih na neki način pokušali i da ga zaštite.

 

– Očigledno da to, nažalost, ništa ne vredi – ogorčeno kaže otac. – Izbacivač iz diskoteke ne sme da svedoči, a na snimku je zabeleženo da Amir i njega udara.

 

Bakari Džavad Henderson

 

Nekoliko grčkih medija je proteklih meseci najavilo da će tužilaštvo raditi pod velikim pritiskom, s obzirom na medijsku kampanju neposredno posle ubistva. U međuvremenu su roditelji ubijenog Hendersona podneli visoki odštetni zahtev. Pretpostavlja se da njihov advokatski tim unosi novu dimenziju u slučaj, insistirajući na “ubistvu sa rasnim pobudama”. Grčki mediji su objavili da je atinski advokat Andreas Patsis posetio roditelje pokojnog Hendersona u Njujorku pripremajući odštetni zahtev.

 

PUTUJU U GRČKU KOD ADVOKATA

 

UZNEMIRENI i uplašeni poslednjim vestima iz Grčke, pojedini roditelji optuženih mladića iz Srbije nameravaju da narednih dana tamo otputuju. Razgovaraće sa grčkim advokatima koje su angažovali za odbranu dece, kako bi saznali što više detalja.

(dijaspora.news/espreso.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top