All for Joomla All for Webmasters
Srbija

Raskrinkavamo najveće potrošačke mitove: Šta znače kvadrati na pasti za zube, brojevi na mleku i može li reklamacija bez računa?

Ovo su samo neke od zabluda na koje je svako od nas bar jednom naseo.

Ukoliko verujte svemu što pročitate na internetu, pri kupovini paste za zube gledate koje je boje kvadrat na dnu tube, ne kupujete mleko na kom stoji broj pet i verujete da kupljeni proizovodmožete da zamenite i bez računa. 

Ovo su samo neke od zabluda na koje je svako od nas bar jednom naseo.

Šta znače kvadrati na tubi?, Pixabay, Wikipedia/ Gmhofmann

KVADRATI NA DNU PASTE ZA ZUBE

Mnogi veruju da je kvadrat u donjem delu paste za zube pokazatelj toga koliko hemije ima u pasti za zube. Tako nas ubeđuju da zeleni kvadrat ukazuje da je pasta napravljena od potpuno prirodnih sastojaka, da pasta sa plavim sadrži prirodne materije i lekove, da crveni kvadrat ukazuje na prirodne materije i hemikalije, a crni – samo na hemikalije.

Navedeni kvadrati na dnu ne nalaze se samo na zubnim pastama, već na svim proizvodima koji se pakuju u tubu i to ne kao podatak za potrošače, već kao informacija za mašinu za pakovanje. Kvadrat ili obojena traka na tubi označavaju mesto gde mašina treba da zaseče i zatvori tubu. Na većini proizvoda boja oznake za mašinu ista je kao i boja slova na njima.

Tetrapak mleka, Foto: Telegraf.rs

BROJEVI NA TETRPAKU MLEKA

U dnu tetrapaka za mleko nalaze se brojevi od 1 dо 5, a već godinama se periodično pojavljuju informacije da taj broj označava koliko se puta pokvareno mleko preradilo i recikliralo. Zagovornici ove teorije objašnjavaju da ovај pоstupаk mоžе dа sе ponovi dо pet putа, tаkо dа fabrike moraju da odštampaju tačan broj puta koliko je mleko prerađeno. Broj koji u ovom nizu nedostaje pokazuje kоlikо putа je mlеkо reciklirano.

Međutim, ovo nije istina. Ove oznake pokazuju od koje je folije ambalaža napravljena i nemaju nikave veze sa sadržajem. Različite folije koriste se za različita pakovanja, pa se tako za litarska pakovanje koristi 5 proizvodnih mreža.

GMO organizmi, Profimedia/Wavebreak

MEJL SA SPISKOM GMO PROIZVODA

Svako malo u javnosti se pojavi isti mejl – šalje ga navodno Sekretarijat za zaštitu životne sredine, a sadrži spisak proizvođača hrane koji koriste GMO u proizvodnji, a čiji proizvodi se nalaze na našem tržištu. U potpisu mejla je hemičarka Institutua za medicinu rada “Dr Dragomir Karajović” koja molim primaoce da spisak proslede dalje.

Istina je da ta hemičarka nikada nije sastavila sličan mejl, da njen institut nema veze sa pomenutim sekretarijatom i da je mejl lažan, kao i spisak proizvoda navedenih u njemu. Da li i koji proizvodi sadrže GMO trebalo bi da objavljuje Ministarstvo poljoprivrede oslanjajući se na analize akreditovanih laboratorija.

Ne može bez fiskalnog računa, Foto: Telegraf

REKLAMACIJA MOŽE I BEZ RAČUNA

Pravo na reklamaciju proizvoda kupci mogu ostvariti i bez fiskalnog računa, laž je koja se često pojavljuje u medijima, a zbog koje se potrošači opuste i ne čuvaju dokaz o kupovini, pa u slučaju problema ostanu bez mogućnosti da ga reše.

Original fiskalnog računa neophodan je da se povrati novac ili da se ostvari pravo na skuplji ili jeftiniji proizvod. Kopija, slip sa kartice i izvod iz banke dovoljni su kao dokaz za pravo na popravku ili zamenu robe iste vrednosti.

(dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top