All for Joomla All for Webmasters
Zdravlje

Prost način da otkrijete da li je u pitanju samo jesenja alergija – ili vam preti veoma opasna bolest za koju mnogi nikad nisu čuli

Prvi utisak je da je u pitanju klasična alergija, međutim u pitanju je jedan drugi poremećaj koji se ne otkriva tako lako

Ako vas ujutru probudi uporni kašalj i kijanje, obavezno pomislite na prehladu ili alergiju.

Ali kada se vaši simptomi nastave i ne reaguju na antihistaminike, razmotrite sledeće, možda je u pitanju refluks kiseline poznat i kao tihi refluks. Većina ljudi nikada nije čula za to. I to nema nikakve veze sa prehladama ili alergijama u bilo koje doba godine.

Tihi refluks, zvanično poznat kao laringofaringealni refluks (LPR), predstavlja vraćanje gastričkog sadržaja iz želuca kroz jednjak u laringofarinks. Ovo iritira grlo, izazivajući kašalj i curenje iz nosa.

Najčešći simptom LPR-a jest promuklost (disfonija), prisutna u 92 % Ostale manifestacije LPR-a su: hronični faringitis, suvo ždrelo, pečenje u ustima i jeziku, obložen jezik, karijes i parodontoza, hronični kašalj i astma.

Evo šta bi trebalo da uradite ako mislite da vaši simptomi ukazuju na tihi refluks:

– Jedite češće manje obroke.

– Nemojte jesti 3 sata pred spavanje.

– Izbegavajte ljuto, začinjeno, kiselo, gazirano, prevruće i prehladno jelo i piće.

– Spavajte na povišenom uzglavlju.

– Izbegavajte hranu koja “nadima”.

– Nemojte nositi pojaseve i odeću koja vrši pritisak na gornji deo stomaka.

– Regulišite stolicu da se ne naprežete prilikom defekacije, jer svako podizanje intraabdominalnog pritiska pospešuje refluks.

– Ne podižite teške terete iz istog razloga.

– Izbegavajte dugotrajno sedenje u položaju nagnutom prema naprijed, najčešće pri radu za stolom, jer se na taj način takođe pojačava pritisak na želudac.

– Nemojte smetnje lečiti pastilama i tečnostima, kao ni prirodnim lekovima koji sadrže limunsku kiselinu, mentol i slično jer time dodatno nadražujete sluznicu.

Malim izmenama u ishrani, kao i promenama nekih dnevnnih rutina, možete umnogome da doprionesete rešavanju ovog problema.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top