All for Joomla All for Webmasters
Zdravlje

Tri znaka koja ukazuju da ne perete zube kako treba

Nagomilavanje bakterija na zubima može dovesti do bolesti desni, ali i samih zuba, pa i do njihovog ispadanja

Pranje zuba je najvažniji deo oralne higijene. Ova navika štiti zube od karijesa, a desni od brojnih bolesti prouzrokovanih nagomilavanjem bakterijama.

Ovo su glavni pokazatelji da negde ipak grešite.

Ako su vam desni često upaljeni ili krvare

Upala desni ili gingivitis uzrokovan je nagomilavanjem bakterija na zubima, koje polako ulaze ispod desni i potom izazivaju neugodne simptome. Otok zubnog mesa na području oko zuba prvi je znak upale, a može biti i znak da zube niste prali pravilno ili dovoljno često.

Naime, tokom četkanja, vrlo je važno da četkicom zahvatite i deo desni, uz zube te te ih laganim kružnim pokretima masirate. Što se kutnjaka tiče zuba tiče, oni su najizloženiji bakterijama, pa je važno četkicom detaljno iščetkati desni odmah uz zube.

U slučaju da imate keramičke nadoknade, obavezno koristite interdentalnu četkicu, ona jedina može da prođe u prostor između. Nju je poželjno koristiti i za uklanjanje hrane između prirodnih zuba, jer dentalni konac nije dovoljan.

Ako su vam zubi hrapavi pod jezikom

Hrana i piće koje konzumiramo tokom dana meša se sa pljuvačkom i ostavlja tragove na zubima. Kada dodirnete jezikom zube osetićete kako gleđ nije glatka kakva bi trebala da bude.

Ako i nakon četkanja na nekim delovima zuba osetite isti hrapavi sloj, to je prvi znak da vaši zubi nisu dobro iščetkani i čisti. Potrošite na pranje zuba bar minutu duže ili dok vam zubi ne postanu potpuno glatki.

Ako vam se oko desni nagomilava kamenac

Voda u Srbiji je teška, što znači da je prepuna kamenca. Baš kao i na sudoperu ili u loncu, kamenac se nakuplja i na našim zubima, pa ga je redovnim i pravilnim pranjem zuba potrebno ukloniti na vreme.

Ukoliko vam se na na gornjim kutnjacima sa spoljašnje strane i donjim kutnjacima sa unutrašnje strane, odmah uz desni, nakupljaju slojevi, koji se teško uklanjaju četkicom, znači da niste prali zube temeljno, pa je vreme da potražite pomoć stomatologa.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top