All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

UBILI SU MI DETE, ŽELIM DA ZA TO ODGOVARAJU PRED BOGOM I SUDOM: Očajni otac traži pravdu!

Dolazio sam kod njega svaki drugi dan. Sećam se tako jednom kako je bio kao drogiran, kao da se tek digao iz kreveta. Rekao mi je: “Tata, popio sam puno Normabela – priča otac.

Majka Kristiana Vukasovića, 18-godišnjaka koji je stradao u splitskom zatvoru, završila je na Psihijatriji splitskih Firula kada je krajem jula prvi put videla sina s lisicama na Općinskom sudu u Splitu na dan suđenja.

– Sada je kući pod tabletama. Kada je Kristian završio u komi u bolnici 1. avgusta, nisam to smeo da joj kažem. Usudio sam se tek nakon dve nedelje, kada mi je doktor rekao da joj moram reći. Pojačao joj je dozu tableta pa je uspela da ode na sahranu našem sinu – kaže za Slobodnu Dalmaciju Stipan Vukasović (52), neutešni otac Kristiana (18), njihovog jedinog deteta, koji je umro u bolnici gde je doveden iz zatvora na splitskim Bilicama u stanju moždane kome.

Otac je otkrio kako se Kristian ponašao kad bi ga posećivao:

– Dolazio sam kod njega svaki drugi dan. Sećam se tako jednom kako je bio kao drogiran, kao da se tek digao iz kreveta. Rekao mi je: “Tata, popio sam puno Normabela!” To je bilo kada je drugi put došao iz bolnice za osobe lišene slobode u Zagrebu. To su mu valjda davali jer je bio nemiran. Dok je boravio u zagrebačkoj bolnici, kontaktirao sam svakodnevno s jednom gospođom koja bi mi kazala da je pod terapijom i da je smiren. Inače, kada bi ga s Bilica odveli u Zagreb, ne bi mi javili dok on ne bi rekao u bolnici: “Javite mi tati!” i onda bi me oni nazvali.

Na pitanje je li imao poverenja u sistem, u sud, tužitelje i advokate, da će učiniti sve što je najbolje za njegovog sina odgovorio je:

– Jesam. Verovao sam sudu, verovao sam tužiteljima, verovao sam advokatu. S punim poverenjem sam dao da oni odluče što je najbolje za njega. On je osećajan previše, on je dobro dete – počeo je da govori Stipan o svom sinu kao da je živ, i onda su potekle suze.

Kada se nesretni otac donekle smirio, pojasnio je kako je on shvatio sve što se događalo na sudu.

– Rekli su mi da je zakon takav, da je on to uradio, da je punoletan i da ima advokata po službenoj dužnosti, i da ga se mora osuditi te da odgovara za svoje postupke.

Stipan nije znao da će njegovom sinu u nekim delovima postupka biti suđeno prema zakonu za maloletnike:

– Niko me nije informisao o tome. Dao sam im sve dokumente, da ima ADHD, da ima telesna i mentalna oštećenja i teži invaliditet. Oni bi morali da znaju o kakvom se detetu radi.

 

 

Otkrio je i što je video na sinu kad su ga doveli iz zatvora u bolnicu:

– Video sam modrice po stomaku. S desne strane je imao debeli krvni podliv od 15 centimetara. Pitao sam doktoricu šta je to, a ona je rekla da ne može ništa da komentariše, da će snimiti bubrege da vide ima li unutrašnjeg krvarenja. Pitao sam je li otrovan, rekla je da ima samo supstance lekova u krvi. Odmah mi je rekla i da mu je mozak oštećen 95 odsto. Tada je došao muškarac u civilu i kazao da je on zapovednik iz zatvora, da je došao s godišnjeg odmora i da on mora slušati šta mi doktorica govori. Izašao sam vani jer mi je bilo loše, a kada sam se vratio, odveli su ga na snimanje glave. Sutradan sam došao nazad na Križine, bio je na petom spratu, na Jedinici intenzivnog lečenja, te me stražar koji je bio tamo nije pustio da vidim sina. Pitao sam ga zašto ne mogu da vidi sina, on mi je rekao: “Ne može Bog ući unutra! Treba ti posebna dozvola od suda!” Ne znam ni zašto ga je čuvao kad je bio u komi ni zašto je meni kao ocu trebala dozvola da vidim sina. Otišao sam tada na sud na Dračevac i dali su mi dozvolu te sam tek onda mogao da vidim Kristiana. Toga dana sam išao i u Drugu policijsku stanicu i rekao da sumnjam na počinjenje kaznenog dela. Otišao sam s dva policajca u civilu na Križine jer sam tražio da ga slikaju. Međutim, pravosudni policajac ih nije pustio unutra, a oni su onda otišli dva sprata niže kod doktorice na razgovor. Nakon deset minuta su izašli i otišli, i ja od tada ništa ne znam što je policija uradila.

Stipan se nada pravdi:

– Očekujem da pravda izađe na videlo. Sitem je meni ubio sina, pravosuđe i uprava zatvora. Neka krivci odgovaraju i da se ovo ne dogodi više nikome. Neka odgovaraju pred Bogom i pred sudom, kaže za Slobodnu.

 

Dijaspora.news/(Espreso.rs/Slobodna Dalmacija)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top