All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

PROKLETSTVO OTETE SVETE SRPSKE ZEMLJE: Ovaj grad na Kosmetu je postao džihadistićka prestonica Evrope!

Nakon što je potvrđeno da je u redovima tzv. Islamske države poginuo džihadista Lavdrim Muhadžeri iz Kačanika, na Kosovu i Metohiji, mediji ovaj grad opisuje kao „džihadističku prestonicu Evrope“, iz koje je, kako navode, mnogo mladih u redovima ISIS-a, od kojih se većina njih neće vratiti.

Stižu vesti o njihovim smrtima, a kosti su ostavili na ratištima u Siriji, dok su im žene koje su poveli sa sobom “preuzeli“ drugi džihadisti. No, iako na Kosovu postoje rigorozne zatvorske kazne zbog odlaska među teroriste ili podrške plaćenicima, domaći militanti i dalje imaju velike simpatije među domaćim stanovništvom.

Kačanik, gradić od 30.000 stanovnika, već je od 2012. označen kao džihadistička prestonica Evrope. Naime, iz toga grada su se IS pridružili brojni mladi, pa čak i cele porodice, a sve skupa između 300 i 350 Albanaca sa KiM učestvovalo je u sukobima u Siriji i Iraku, na strani IS i Al-Nusre. Među njima je i oko 50 žena i 30 dece.

Stotinak ih se vratilo, a protiv dela boraca vode se sudski postupci. Zakon predviđa kazne do 15 godina zatvora. Baš u tom relativno novom zakonu samoproglašeni kosovski zvaničnici vide način na koji će skrenuti pažnju s Kosova kao poligona za stvaranje vojnika IS. Međutim, novi obaveštajni podaci i pisanja stranih medija ponavljaju da je Kosovo i dalje fabrika radikala te ih zakonska rešenja nisu previše usporila.

 

Mudžaheri je bio militant poznat po uznemirujućim video prilozima koje je postavljao na društvenim mrežama, a na kojima se vidi kako ubija ljude, na primer raketom. U jednom videu, maše sabljom i uzvikuje kako će osvojiti i Rim i Španiju. Navodio je i mlade Albance da ubijaju po Balkanu pa je tako uhapšeno sedam osoba koje su po njegovim uputstvima trebale da izvrše terorističke napade.

Početkom ove godine stradao je i Rivdan Haćifi, Lavdrimov prijatelj i bivši imam iz Gnjilana, koji je takođe često pozivao na ubistva nevernika i zvao Albance sa KiM da mu se pridruže u “svetom ratu“.

Kosovski političari kažu da se radikalizam smanjio, međutim, nevladine organizacije upozoravaju da sada oni radikali koji su zatvoreni u zatvorima šire svoju ideologiju i uspešno regrutiraju nove članove koji će nakon izlaska iz zatvora krenuti direktno u Siriju i Irak.

 

Naime, plaćaju siromašnima hranu, brinu o njihovim porodicama, daju im zaštitu i lagano ih pridobijaju. Njujork Tajms je pisao da su upravo Saudijci krivi što se Kosovo pretvorilo u centar vehabizma – konzervativnog islamskog pokreta koji po nekim tumačenjima odobrava i silu za preobraćenje nevernika.

Tajms piše i da je Kosovo nekada bilo tolerantno društvo, a Saudijci su pred očima „osloboditelja“ Amerikanaca preuzeli Kosovo i nekad mirnu teritoriju pretvorili u centar islamskog ekstremizma.

Vlasti Kačanika kategorično tvrde da su uglavnom izbacile radikale iz grada, ali priznaju da su neki ekstremisti jednostavno prešli u ilegalno delovanje i nastavili raditi u privatnim kućama. Lokalno stanovništvo govori o kolibama u šumi u kojima ekstremisti drže sastanke i propovedi, a čuvaju ih naoružani stražari – navode kosovski i strani mediji.

 

Da je teroristička pretnja na Kosovu stalna, svedoči i slučaj iz maja ove godine kada je policija Kosova uhapsila četiri osobe za koje se sumnja da su pripadnici organizacije „Oko naroda“ (Syri i popullit), a koju samoproglašene kosovske vlasti smatraju kriminalnim društvom. Sumnja se da su pripremali terorističke napade.

(Dijaspora.news/beograd.in)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top