All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

STOTINE UDOVICA I DECE DŽIHADISTA ČEKAJU NA POVRATAK U BIH: U Siriji je još oko 300 ljudi poreklom iz BIH, a vlasti u Sarajevu bez dogovora o njihovoj sudbini!

Na području Sirije trenutno boravi oko tri stotine osoba poreklom iz Bosne i Hercegovine, a među njima je dve stotine dece.

Vlasti u BiH i bezbednosne agencije imaju informacije da je u zarobljeničkim logorima u Siriji najmanje 50 muškaraca koji su se borili u islamističkim terorističkim organizacijama i isto toliko žena, prenosi sarajevski “Dnevni avaz”.

Ranije se nagađalo da je u Sirji i 80-oro dece čiji su roditelji iz BiH, ali je prema trenutnoj proceni njihov broj znatno veći i iznosi čak 200.

Prema tvrdnjama izvora sarajevskog lista, vlasti u BiH su sve manje spremne da preuzmu odgovornost za povratak žena čiji su muževi poginuli ratujući u Siriji i Iraku, kao i njihove dece.

“Savet ministara trebalo je još prošle godine da formira koordinaciono telo koje bi se bavilo problemom povratka žena i dece iz Sirije poreklom iz BiH, ali do sada to nije učinjeno. Upravo veliki broj dece koja su rođena proteklih godina u Siriji, a čija su oba ili jedan roditelj poreklom iz BiH usporiće ceo proces povratka u zemlju”, naveo je neimenovani izvor.

 

FOTO: AP / MAYA ALLERUZZO

Avaz navodi da navodno nema saglasnosti da se majke i deca vrate iz Sirije u BiH, čak i u slučaju da žene budu procesuirane pred tamošnjim pravosuđem.

U BiH je u aprilu vraćen državljanin te zemlje Ibro Čufurović, koji je ratovao u Siriji i Iraku gde je bio zarobljen, a izručenje je obavljeno u dogovoru s vla

dom SAD.

On sada u pritvoru čeka suđenje za terorizam, a isti postupak sledi i za Armina Čurta, još jednog bivšeg pripadnika Islamske države čije je izručenje dogovoreno, prenosi Hina.

“Zar je bitniji taj borac Islamske države što su ga vratili u BiH, od žena i dece koji svakodnevno pate po kampovima u Siriji. Bojim se da još dugo neće doći svojim kućama. U pitanju su desetine žena, a ne jedna”, izjavila je Alema Dolamić iz Tešnja koja se dugo bori kako bi obezbedila povratak svoje sestre iz Sirije.

 

 

Dijaspora.news/Kurir.rs / Tanjug

Foto: AP / Andrea Rosa

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top