All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Praznik Svetog Stefana Dečanskog u Čileu

U sredu, 23. novembra 2016. godine, u crkvi Rođenja Presvete Bogorodice Antiohijskog Patrijarhata u Santjago de Čileu služen je molebni kanon Svetom kralju Stefanu Dečanskom. Prošle srede, po prvi put od osnivanja parohije Svetog Nikolaja Žičkog, njen starešina otac Dušan Mihajlović u navečerje praznika ovog svetitelja odslužio je molebni kanon Svetom kralju Stefanu Dečanskom.

Празник Светог Стефана Дечанског у Чилеу

Ovaj kanon, koji su do sada pevali samo monasi manastira Dečani, zahvaljujući njihovom neponovljivom molitvenom i muzičkom izvođenju poslednjih godina izaziva ogroman interes pravoslavne javnosti svuda u svetu i jedan je od najpopularnijih pravoslavnih bogosluženja na srpskom jeziku uopšte.

Specijalno za ovu priliku, paroh crkve Rođenja Presvete Bogorodice otac Francisko Salvador otkazao je svoje uobičajeno bogosluženje i umesto njega pozvao svoje palestinske i čileanske vernike da prisustvuju bogosluženju u čast velikog svetitelja Srpske Pravoslavne Crkve. Kao gost, bio je prisutan i starešina crkve Svetog Siluana Atonskog iz Konsepsiona (Ruska Zagranična Pravoslavna Crva), protojerej Aleks Aedo.

Kao uvod, pre početka bogosluženja, otac Dušan je mnogobrojnim okupljenim vernicima, među kojima su bili i naši srpski i ruski parohijani, pročitao žitije Svetog kralja Stefana na španskom jeziku, posle čega je vernicima slušanje kanona na njima nepoznatom, srpskom jeziku, bilo daleko lakše. Za pevnicom su bile supruga oca Dušana, gđa Elina Mihajlović, i dirigent parohijskog hora gđa Elena Raskopova. Može se slobodno reći da su one izvele pravi muzički i lingvistički podvig, jer iako im je maternji jezik ruski, one su uspele da nauče i savršeno otpevaju kompletan kanon na srpskom jeziku. Pri tom su muzički deo savladale bez notnog teksta, samo slušajući izvođenje dečanskih monaha. NJihovom zaslugom u crkvi se osetio tako snažan pravoslavni duh sa naših prostora da su čileanski vernici, koji inače sede na bogosluženjima, nehotice ustali i ostali na nogama do kraja službe.

Празник Светог Стефана Дечанског у Чилеу

Pred kraj kanona su svi prisutni stali u red za mirosanje, a po okončanju službe svi prisutni su pozvani da se zajedno fotografišu, posle čega su palestinski domaćini organizovali skromnu zakusku u njihovoj parohijskoj sali. Tako se, u atmosferi pravoslavnog bratstva, završio ovaj značajni crkveni i nacionalni događaj za sve Srbe u rasejanju – prvo izvođenje molebnog kanona Svetom kralju Stefanu Dečanskom u Latinskoj Americi.

spc.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top