All for Joomla All for Webmasters
Duhovnost

Prava istina o crvenom slovu: Ništa ne sme da se radi, ali sve to to ne vredi ako ne uradite JEDNU STVAR

Na dan kada je crveno slovo se, zapravo, ne radi da bi se išlo u crkvu i molilo Bogu

Svaki dan u godini crkva je posvetila nekom svetitelju ili spasonosnom događaju, a pojedini dani u godini u pravoslavnom kalendaru upisani su crvenim slovom, i on je neradan, ali ne zato što ne valja da se radi…

Pravoslavna crkva, naime, ima ukupno 36 ili 38, ako se uzmu u obzir Vaskršnji i Duhovski utorak praznika, plus 49 nedelja, koji se štampaju crvenim slovima.

Dan u kome su Jevreji odmarali od svega i prelazali svega nekoliko koraka bio je subota, a kod nas je to nedelja. Zbog toga se nedeljom vrši liturgija u hramovima i nije dozvoljen nikakav rad.

S tim u vezi na dan kada je crveno slovo se, zapravo, ne radi da bi se išlo u crkvu i molilo Bogu.

Da na crveno slovo treba da se odmara i svetkuje, svedoči Mojsije i u knjizi Izlaska, navodeći to u četvrtoj božjoj zapovesti, od deset koliko ih je , prema predanju, dobio od boga.

Četvrta božja zapovest glasi: “Sećaj se dana odmora da ga svetkuješ; šest dana radi i svrši sve svoje poslove, a sedmi dan je odmor Gospodu Bogu tvome” (Izl. 20, 8-10).

Toga dana hrišćani odlaze u crkvu na sveta bogosluženja, vode se ozbiljni i pobožni razgovori u vezi sa praznikom, i ne obavljaju se uobičajeni poslovi u njivi… U kući se obavljaju samo nužni poslovi poput pripremanja hrane, pranja sudova…

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top