All for Joomla All for Webmasters
Aktuelno

POTVRĐENO: Stafilokoka pronađena u bolonjeze sosu kojim se otrovalo 150 dece u školama

Stafilokoka je uzročnik trovanja 149 đaka u šest beogradskih osnovnih škola, potvrđeno je u laboratoriji Gradskog zavoda za javno zdravlje.

– Uzročnik trovanja dece je Stafilokokni enterotoksin – rekla je za Pink epidemiolog Slavica Maris i dodala da je epidemiološko ispitivanje rađeno u 18 beogradskih škokla i dva privatna vrtića i da je trovanje bilo u šest škola.

Ona je pojasnila da u zavisnosti koliko se unese enterotoksina zavisi klinička slika kod dece, da u ovom slučaju nije bilo teže kliničke slike, da niko nije zadržan na bolničkom lečenju.

Pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Zoran Panajotović rekao je da se pretpostavlja da je neko u pripremi hrane bio kliconoša i da je tako stafilokoka dospela u hranu.

– To se najčešće dešava u pripremnom, proizvodnom delu. Osobe koje rade sa hranom mora da bude zdrava i da redovno odlazi na sanitarni pregled – naglasio je Panajotović i dodao da je poslednji inspekcijski nadzor u firmi koja je škole snadbevala hranom urađen pred početak školske godine.

On je rekao da je firma privremeno zatvorena, a da to može da traje do okončanja postupka.

Privremeno zatvaranje firme trajaće dok se ne završi postupak i utvrdi se odgovornost, naglasio je Panajotović.

dijaspora.news/tanjug

Click to comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top