All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

POSLEDNJE UPOZORENJE! BiH napustilo 100.000 ljudi za tri godine

Iako nema zvaničnih podataka, prema nekim istraživanjima nevladinog sektora, BiH je u poslednje tri godine napustilo najmanje 100.000 ljudi.

Asija Kurtović, sa završenom visokom zdravstvenom školom, nakon 13 godina provedenih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, odlučila je da sreću potraži u inostranstvu. I uspela.

“Tamo sam uspela da nađem posao i adaptiram se. Po pitanju nekih stvari ne mogu se porediti Bosna i Hercegovina i Nemačka. Ovo je moja zemlja, i ja bih ostala ovde da sam imala perspektivu i normalan život. Ja sam bila na Birou trinaest godina, sa završenom višom medicinskom školom i obećanjima da ćemo biti visoki inženjeri. Da li želim da se vratim u Bosnu? Ne želim jer se ne vidim ovde i jednostavno, tamo gradim sebi bolji život i bolju budućnost za svoju bebu“, rekla je.

Među onima koji odlaze najbrojniji su lekari i medicinski tehničari, kaže dr Ermin Goretić.

“Sam podatak da je 80 lekara otišlo sa Unsko-sanskog kantona koji ima oko 300.000 stanovnika je zabrinjavajući, u najmanju ruku. Ne samo da lekari, više i visoko obrazovano medicinsko osoblje odlaze u potragu za poslom, već i oni koji imaju posao, koji rade određeno vreme, imaju iskustvo, takođe odlaze. Motiv je u prvom redu novac. Da budemo iskreni, veoma niska primanja i lekara i medicinskog kadra motivišu ljude da odu u potragu za nekim boljim primanjima, za nekim boljim životom”, kaže Goretić.

Ali ne odlazi samo medicinsko osoblje. Nermin Sefić je 30-godišnji pravnik iz Cazina. Godinama čeka posao u Bosni i Hercegovini i zato je odlučio sa suprugom da je napusti.

“Smatram, pošto sam oženjen, da će i supruga gore lakše pronaći posao i da ću imati neki bolji prosperitet, bolju budućnost. Mislim da su za sve ovo krivi naši političari, rukovodioci države. Ovo je jako, jako loše stanje za našu zemlju“.

U općinama i gradovima USK sve su popularnije i agencije koje se bave posredovanjem pri zapošljavanju za rad u Nemačkoj. Nude i mogućnost dodatnog školovanja. Emina Pelez šefice je jedne od posredničkih agencija iz Bihaća. Kaže da svaki dan imaju sve više prijava.

“Prosek je šezdeset do sedamdeset kandidata. Imamo kandidate svih profila. Medicinski tehničari moraju imati završenu medicinsku školu, pripravnički stručni kao i sertifikat o jeziku, a za samo školovanje imamo različite profile”, kaže.

Profesor na Filozofskom fakultetu u Banjaluci, Miodrag Živanović, među brojnim razlozima odlaska mladih navodi i onaj o kojem se malo govori. “Po meni je glavni razlog upravo odsustvo nade”, upozorava.

(Dijaspora.news/Slobodna Evropa)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top