All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

PLANULE KARTE ZA SVETOSAVSKI BAL U BEČU: Znate li koji Srbin je organizovao prvi bečki bal?

Ovogodišnji, 21. Svetosavski bal, koji će se u četvrtak 25. januara uveče održati u bečkom hotelu Parkhotel Šenbrun, obećava lepu zabavu jer je pripremljen odličan program sa izuzetnim zabavljačima.

Sve pripreme za Svetosavski bal, koji je uvršten u zvaničan balski program Beča, a koji organizuju Srpski centar i Zajednica srpskih klubova u Beču, su završene, a interesovanje za bal, kako je rečeno “Vestima” veliko je, te su karte gotovo rasprodate. Ove godine kroz balski program vodiće glumački bračni par Vojin Ćetković i Sloboda Mićalović-Ćetković.

Pored obavezne plesne škole, koja će izvesti valcer, u balskom programu su i tradicionalne srpske igre. Tokom večeri prisutne će zabavljati Neda Ukraden, Ranko Jović, Jadranka Jovanović, Dušan Svilar, koje će pratiti ansambl Ministarstva odbrane “Stanislav Binički” pod upravom Vojkana Borisavljevića.

Srpski centar iz Beča je, pre 21 godine ponovo oživeo tradiciju srpskog bala u Beču, koja datira još od davne 1846. godine, kada je knez Miloš Obrenović došao na ideju da organizuje manifestaciju na kojoj bi jednom godišnje okupljao sve Srbe koji žive u Beču.

Vispreni srpski državnik je tim povodom takođe dao nalog Johanu Štrausu mlađem da napiše odgovarajuću prateću kompoziciju, za ovaj bal pa je tako nastao “Srpski kadril”, koji je prvi put i izveden tim povodom na prvom balu.

Prvi put “Srpski kadril” izveden je 28. januara 1846. godine na srpskom balu u glavnom gradu Austrije i nakon toga, do 1998. godine, kada je Srpski centar “oživeo” Srpski bal, više nije javno izvođen.

Balska sezona u Beču, koja je nakon nove godine dobila na zamahu, napuniće značajno budžet glavnog grada Austrije, ali i austrijske države.

Svetosavska nedelja počast prosvetitelju

U želji da se više nego dostojno obeleži Savindan 2018. po prvi put se u Beču organizuje Svetosavska nedelja, skup manifestacija koje će se održati u bečkim hramovima Srpske pravoslavne crkve. Svetosavska nedelja biće svečano otvorena večeras (ponedeljak) u hramu Svetog Save (Veithgasse 3) sa početkom u 19 časova. Predviđeno je da nastupi eparhijski mešoviti hor “Kornelije Stanković”, kojim diriguje Biserka Vasić.

Takođe u otvaranju će učestvovati dečji hor Crkvene opštine i pojci Škole crkvenog pojanja “Rastko” Crkvene opštine “Sveti Sava” u Beču.

Potom će biti otvorena autorska izložba slika vajara i slikara iz Srbije Milana Todorovića Rublojova. U utorak, u organizaciji Crkvene opštine i SPKD Prosvjeta, biće organizovano književno veče Pesnički venac bečkih stvaralaca, sa početkom u 19 časova, u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg (Engerthstr. 158).

U sredu, sa početkom u 19 časova, u svečanoj Sali hrama Svetog Save, biće održana diskusija na temu “Svetosavlje kao filozofija života, izazov ili smetnja u savremenom svetu”, u kojoj će učestvovati episkop Andrej, đakon Dragan Stamenković, istoričar dr Volfgang Rorbah, Nenad Vasilić, Gordana Ilić-Marković.

U četvrtak Svetosavska nedelja se nastavlja, sa početkom u 19 časova, u hramu Presvete Bogorodice (Neulerchenfelderstr. 47), muzičkim koncertom u kojem će učestvovati mladi srpski talenti klasične muzike u Austriji.

U petak, sa početkom u 18 časova u hramu Svetog Save, biće služeno navečerje praznika hramovne slave, a u subotu će u 9.30 biti služena Sveta arhijerejska liturgija, a u 17 časova podeljeni svetosavski paketići đacima.

Od 19 časova u hramu Vaskrsenja Gospodnjeg glumica Vesna Stanković izvešće mondramu “Milunka Savić”. U nedelju, sa početkom u 17 časova u VHS Liesing (Liesingerplatz 3), biće održana tradicionalna Svetosavska akademija.

dijaspora.news/vesti.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top