All for Joomla All for Webmasters
Dijaspora

Ovako policajci iz Republike Srpske štite red i zakon u Africi

Trenutno 11 pripadnika MUP Republike Srpske, među kojima su i dve žene, služe u pet zemalja, od juga Italije do Konga i Gvineje Bisao.
Najviše ih je u Južnom Sudanu gde se nalazi pet pripadnika MUP, troje služe na Kipru, a jedan je u Kongu. Na profesionalnoj poziciji su i po jedan pripadnik MUP RS u italijanskoj luci Brindizi, gde svakodnevno pristiže na hiljade migranata, te u Gvineji Bisao.

U MUP navode da policajci i policajke, učestvujući u mirovnim misijama UN širom sveta, na reprezentativan način predstavljaju i Ministarstvo i svoju profesiju i Republiku Srpsku.

– Pripadnici MUP pružaju podršku lokalnoj policiji, rade na obuci, savetovanju, izgradnji lokalnih policijskih kapaciteta, te promovišu rad policije u zajednici – kažu u MUP Srpske i ističu da policajci na službi u UN misijama nisu naoružani.

Osam žena

Na zadacima koji su propisani rezolucijama Saveta bezbednosti UN, 65 pripadnika MUP RS je od 2000. godine učestvovalo u mirovnim misijama, a među njima je bilo i 8 žena.

Sanela Bešlagić, policajka iz Doboja, godinama je bila vođa tima za rad policije u zajednici u UN misiji u Liberiji. U liberijskom glavnom gradu Monroviji na službu je stupila 2011. godine i bila je prva je policajka MUP RS angažovana u UN misiji.

– Nastojimo da unapredimo imidž policije i da podstaknemo građane da se zajedno sa policajcima bore protiv kriminala i nasilja – rekla je ranije Sanela Bešlagić za “EuroBlic”.

Države

Dvadeset i tri pripadnika MUP RS bila su u Južnom Sudanu, 20 u Liberiji, 11 na Kipru, 10 u Istočnom Timoru i jedan u Sudanu.

Prvi policajci iz Republike Srpske u misiji Ujedinjenih nacija su angažovani 2000, kada su upućeni u Istočni Timor, državu u jugoistočnoj Aziji u Malajskom arhipelagu, nastalu otcepljenjem od Indonezije. U to doba mnogi u BiH su se protivili angažmanu policajaca u UN smatrajući to unitarističkim činom.

Banjalučanka u bespuću

Banjalučanka Slađana Roljić, je 2013. bila u misiji u gradu Rumbek u Južnom Sudanu, naseobini bez pravih puteva, vodovoda i zidanih zgrada.

Sa kolegama, lokalnim policajcima išla je u patrole i savetima im pomagala da održe red i zakon. Kako je tada rekla za „EuroBlic“, oni su dobri ljudi i policajci, iako žive u teškim uslovima.
dijaspora.news/euroblic.rs

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top