All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

OVE ZEMLJE I NE POMIŠLJAJU DA PRIZNAJU HRVATSKU: A Hrvatima baš nije jasno zbog čega

Već 25 godina neke države nikako da priznaju Republiku Hrvatsku, a Hrvatima nije jasno zašto.

Radi se o 14 zemalja i tu su Bahami, Burundi, Butan, Džibuti, Kiribati, Svazi, Južni Sudan, Tonga, Liberija, Maršalovi Otoci, Niger, Ruanda, Somalija, Srednjoafrička Republika, Sveti Kristofor i Nevis te Tuvalu.

Neki izvori tvrde da je Hrvatska na dobrom putu da uspostavi diplomatske odnose sa afričkim Burundijem i sa Ruandom, i to zahvaljujući katoličkim misionarima koji niz godina deluju u tim zemljama. Upućeni kažu kako da države sa kojima Republika Hrvatska nije ostvarila diplomatsku saradnju uglavnom neguju diplomatske odnose samo sa svojim komšijama u regionu.

Tokom poslednje dve decenije često se pisalo ko je sve, kada i zašto priznao Hrvatsku, a to se koristilo i kao argument u raspravama o savezništvu ili naklonosti toj zemlji. Čule su se tako i glasine prema kojima neke od zemalja koje nisu priznale Hrvatsku to zapravo i ne žele da učine jer su imale dobre odnose sa bivšom SFRJ, pa im navodno nova država baš i nije po volji.

Bivši diplomata Budimir Lončar objašnjava da je reč o zemljama koje nisu toliko zainteresovane za priznavanje neke države, a i nemaju neku političku važnost.

“Ove zemlje nisu prisutne u međunarodnim odnosima, niti su politički aktivne. Nema, dakle, političkog razloga zbog kojeg nisu priznale Hrvatsku. Tu je više riječ o nekakvoj inertnosti ili nemarnosti, a Hrvatska, verovatno, nije stigla sve te zemlje da animira”, kaže Lončar.

“Priče o njihovoj povezanosti sa Jugoslavijom ne drže vodu. I druge zemlje imale su jake veze s bivšom Jugoslavijom, ali su priznale Hrvatsku u samom početku. Među njima su, naprimer, Indija, Egipat, Nemačka, Italija, kao zemlje naslednice SSSR-a. Nema tu nekog političkog značenja. To su marginalne zemlje, koje nisu aktivne pa možda sve imaju tek po desetak predstavnika u svetu”, naglasio je Lončar.

I nekadašnji diplomat dr. Ivica Maštruko ističe kako se ovdje ne radi o nekoj jakoj povezanosti sa bivšom SFRJ, nego je reč o zemljama koje nisu međunarodno aktivne i nemaju ni diplomatska predstavništva u međunarodnim organizacijama, kao ni u većim zemljama.

“Jednostavno, reč je o međunarodno neaktivnim državama i u tom kontekstu to su potpuno nebitne zemlje. Iza toga ne stoji neki poseban razlog. Nema ni interesa iz tih zemalja, ali ni sa strane Hrvatske da se ostvari priznanje jer sledi uspostavljanje diplomatskih odnosa zemalja koje nisu međunarodno ni diplomatski aktivne. One nemaju tako razvijenu aparaturu da bi o tome vodile računa, a Hrvatska nije pokazala diplomatski interes da bi je priznale”, rekao je Maštruko.

(Dijaspora.news/kurir.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top