All for Joomla All for Webmasters
Hrvatska

Ovako će Hrvati proslaviti 22 godine od “Oluje”: 800 vojnika i hiljade ljudi u Kninu veseliće se zbog stravičnog progona Srba (FOTO)

– Ovo mesto je odabrano zbog simbolike – izjavio je državni sekretar u MORH-u Tomislav Ivić, podsetivši da je nakon podizanja zastave nakon oslobođenja Knina, prve poruke građanima s tog mesta poslao prvi predsednik Franjo Tuđman

Dan pobede i domovinske zahvalnosti, kako Hrvati nazivaju dan kada je počela “Oluja” i stravičan progon Srba iz Hrvatske, i Dan hrvatskih branitelja, ove godine biće obeleženi u petak i subotu, 4. i 5. avgusta, u Kninu.

Svečan i dostojanstven način

– Sve pripreme su izvršene i na svečan i dostojanstven način ćemo obeležiti ta dva dana. Očekujemo da će u Kninu kao i svih prethodnih godina biti nekoliko desetina hiljada hrvatskih građana iz svih delova Hrvatske – rekao je na konferenciji za novinare predsednik Organizacijskog odbora za obeležavanje Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, državni sekretar u MORH-u Tomislav Ivić.

Ivić je pozvao građane da dođu u Knin i daju svoj doprinos u obeležavanju “jednog od najznačajnijih dana u novijoj hrvatskoj istoriji”, piše “Index”.

– Ovo mesto je odabrano zbog simbolike – naglasio je Ivić, podsetivši da je nakon podizanja zastave nakon oslobođenja Knina, prve poruke građanima s tog mesta poslao prvi predsednik Franjo Tuđman.

 

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved naveo je da su dosad organizovali 67 autobusa iz cele Hrvatske za dolazak hrvatskih branitelja Domovinskog rata na središnju svečanost, te da i dalje primaju zahteve.

Rekao je da to ministarstvo niz godina podržava i obeležavanje vojno-redarstvene operacije “Oluja” u svim većim gradovima u Hrvatskoj – od Vukovara, Slavonskog Broda, Varaždina, Rijeke i Slunja te je najavio da će s time nastaviti i ubuduće. Meštane županija i gradova koji nisu u mogućnosti da dođu u Knin pozvao je da doprinesu obeležavanju Dana pobede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja dolaskom u one gradove gde se obeležava godišnjica Oluje.

Kvalitetno obeležavanje

Građane je pozvao da “ponesu državna obeležja kako bi i na taj način doprineli dostojnom i kvalitetnom obeležavanju tog datuma”.

Upitan koliko košta koncert Tompsona u Slunju, Medved je rekao da Ministarstvo branitelja, s obzirom na to da koncert ulazi u ceo program obeležavanja, pruža potporu u tehničkom smislu, kao i za sve druge gradove u kojima se obeležava “Oluja”.

Odlučno je odbacio tvrdnje da će se ove godine službeni govori održati na kninskoj tvrđavi, a ne kao dosad na središnjem gradskom Trgu, jer državni vrh na taj način želi da izbegne moguće zvižduke i neugodnosti.

Dostupnost državnog vrha građanima potkrepio je navevši planirane aktivnosti u sklopu dvodnevnog obeležavanja. “Dostupnošću postižemo to da budemo sa svojim narodom, braniteljima, nastradalima, a sve druge insinuacije odbacujemo. Kao ministarstvo smo svakodnevno otvoreni za branitelje i udruženja proistekle iz rata, prisutni smo na nizu aktivnosti, stoga odbacujemo svaku takvu pomisao da se program seli na tvrđavu iz sličnih razloga – naglasio je Medved.

Zapovednik Hrvatske kopnene vojske, general pukovnik Mate Ostović, naveo je da će u svečanosti obeležavanja i njenoj organizaciji učestvovati više od 800 pripadnika Oružanih snaga

Program

U petak, 4. avgusta biće održana revijalna fudbalska utakmica na gradskom stadionu NK Dinara između branitelja i zvaničnika te zajedno veterana Hajduka i Dinama protiv Rijeke i Osijeka. U Kninu će biti održana sednica Vlade, a uveče će se, u organizaciji ministara unutrašnjih poslova i branitelja te Oružanih snaga, održati prijem ratnih zapovednika iz Domovinskog rata.

U subotu, 5. avgusta program započinje budnicom ulicama Knina koju će izvesti Orkestar Oružanih snaga RH.

Na Trgu Ante Starčevića kod spomeniku pobede “Oluja 95” u 8:30 sati biće položeni venci i zapaljene sveće, a zajednički venac položiće predsednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, predsednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsednik Vlade Andrej Plenković, župan Šibensko-kninske županije Goran Pauk, kninski gradonačelnik Marko Jelić te predstavnici udruženja branitelja iz Domovinskog rata. Misu za poginule branitelje predvodiće vojni biskup, mons. Jure Bogdan.

 

Program na Kninskoj tvrđavi započinje u 9,20 sati čitanjem povesnice o vojno-redarstvenoj opraciji “Oluja”. Tradicionalnom zvonjavom Kninskih crkvenih zvona obeležiće se ulazak pripadnika Hrvatske vojske u Knin tokom operacije. Sledi podizanje hrvatske zastave uz državnu himnu. Biće ispaljena 22 plotuna iz topničkih oružja, u spomen na 22. godišnjicu Oluje. U sklopu aeromitinga osam aviona Hrvatskog ratnog vazduhplovstva i protivvazdušne odbrane prvi put će javnosti biti predstavljeni novi helikopteri KW OH-58.

 

U 10 sati na kninskoj tvrđavi prigodno će se prisutnima i javnosti obratiti predsednica Republike, predsednik Hrvatskog sabora, predsednik Vlade i ćerka branitelja koji je poginuo u Oluji.

Nakon završetka programa na kninskoj tvrđavi, marš vojnih jedinica, zastava iz Domovinskog rata, ešalona hrvatskih branitelja, tri ešalona Oružanih snaga, MUP-a, vatrogasaca, zvaničnika i zvanica uputiće se prema crkvi Gospe Velikog Hvatskog Krsnog Zavjeta, u kojoj će se u 11.30 sati tradicionalno održati misa za domovinu. Predvodiće je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

Hrišćanske vrednosti

Sledi susret zvaničnika i zvanica sa stopostotnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima prve grupe i članovima porodica branitelja poginulih i nestalih u Oluji te obilazak braniteljskih udruženja. Uveče će na Trgu dr. Ante Starčevića koncert održati Prljavo kazalište.

– Svesni smo važnosti Knina kao mesta od kojeg kreće sloboda i nezavisnost naše zemlje. Molimo sve građane da dostojanstveno, časno i na hrišćanskim vrednostima proslavimo, kako to čine pobednici – poručio je kninski gradonačelnik Marko Jelić.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top