All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

Fahro i Jovica su se gledali preko nišana, sada se zajedno spemaju za Olimpijske igre

Život piše romane. To potvrđuju i priče Fahrudina Ćatovića i Jovice Gorete. Naime, oni su se pre dvadesetak godina gledali preko nišana, a sada bi zajedno trebali braniti boje BiH na paraolimpijadi u Južnoj Koreji.

Fahrudin Ćatović jedan je od najmlađih dobitnika ratnog priznanja “Zlatni ljiljan”. U julu 1993., od gelera granate koja je pala u njegovoj neposrednoj blizini, ostao je bez obe noge. Njegov novi prijatelj Jovica za vreme rata u BiH bio je pripadnik vojske Republike Srpske, a nogu je izgubio 2000. godine kada je radio na razminiravanju terena na Jahorini, piše Faktor.ba.

Ćatović i Goreta sada vode zajedničku bitku, kako obezbediti novac da predstavljaju BiH na paraolimpijskim igrama u Južnoj Koreji, ali i za takmičenja koja su neophodna da bi što spremnije dočekali OI. Jovica je pre desetak dana osnovao Skijaški klub osoba sa invaliditetom “Romanija” i tom prilikom je ugostio Ćatovića i njegovog trenera Nijaza Memića.

– Proveli smo jedan divan dan sa porodicama kod Jovice. Imamo zajedničke planove, a u prvom redu to je osnivanje Ski saveza osoba sa invaliditetom BiH i u tome su nam obećali veliku pomoć iz Paraolimpijskog komiteta BiH. Jovica treba sada da dobije licencu da može skijati, a onda nas očekuju naverovatnije i zajednčke pripreme, a potom i put u Južnu Koreju – kaže Fahrudin Ćatović.

Jovica se, pre nego što je tragično izgubio nogu, bavio skijanjem i osamdesetih godina bio je pionirski prvak BiH.

– Nakon što sam prilikom deminiranja 2000. godine izgubio nogu trebao sam dobiti veliku novčanu odštetu, ali to se nikada nije desilo. Morao sam nastaviti živeti i raditi da bih prehranio porodicu, jer nisam imao pravo ni na kakvu pomoć ili penziju. Sva sreća da sam naišao na razumevanja kod ljudi u Vodovodu na Palama, gde sam dobio posao kao čuvar. Uvek me je zanimao sport i skijanje, tako da mi je drago što ću ponovo stati na skije. Nekada mi je bilo daleko da odem do Lukavice, a sada postoji mogućnost da ću putovati u Južnu Koreju. Nikada ne znamo šta nam život nosi. Nadam se da se nikada više neće ponoviti devedesete godine. Nekada smo se zajedno borili jedni protiv drugih, a danas zajedno treniramo da bi skijali jedni protiv drugih, ali za to nam treba novac da bi mogli trenirati i ići na takmičenja širom sveta – u šali kaže Jovica Goreta.

(Dijaspora.news/factor ba)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top