All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

Marko i Glorija vode uspešan biznis svetskih razmera: Brat gaji ovu biljku, a sestra od nje pravi čudesnu kremu

Marko i njegova sestra Glorija zasuku rukave i beru od jutra do mraka. Gloriju su priče o ovom eliksiru mladosti zainteresovale da ga dobro prouči i krene da pravi prirodnu kozmetiku

Nakon završenih studija u Zagrebu, brat i sestra vratili su se u rodnu Hercegovinu i pokrenuli su uspešan biznis. On uzgaja smilje, ona osmišljava kozmetiku. Za šta je sve smilje dobro, pa je zaista eliskir mladosti, otkriva ovaj uspešan tandem.

Na njihovim plantažama počinje cela priča. Naravno, smilje još nije u cvatu, ali za koji mesec sve će se zažuteti. Marko Galić iz Mostara počeo je sa gajenjem smilja pre nekoliko godina. Danas ga izvoze u Evropu i Ameriku.

– Bere se zelena masa, posle branja ide u destileriju, gde se kuva, destiluje i dobije se ulje od smilja. Posao oko smilja nije lagan, to izgleda lagano, ali sama činjenica da se radi po najvećoj vrućini leti odmah znači da nije lagano – kaže Marko Galić.

Beru od jutra do mraka

Marko i njegova sestra Glorija tada zasuku rukave i beru od jutra do mraka. Gloriju su priče o smilju kao eliksiru mladosti zainteresovale da ga dobro prouči i krene da pravi prirodnu kozmetiku, prenosi Dnevnik.hr.

– Kad sam čula za to, zaljubila sam se u to, zatim sam krenula u školu fitoaromaterapije i to je postalo definitivno ljubav – kaže Glorija.

Evo nekoliko činjenica o prirodnoj kozmetici koje bi trebalo zapamtiti. Ova kozmetika izrađuje se bez ikakvih aditiva i konzervansa. Kod upotrebe treba biti strpljiv. Ništa se ne događa odmah, ali rezultati dolaze.

– Pre svega treba znati da sve što se nanese na kožu u roku par minuta uđe u krvotok i širi se limfom na celi organizam, jednako je bitno šta se nanosi na kožu kao što je bitno šta jedemo. Što se tiče krema, savetujem da se korite kreme koje imaju manje sastojaka, ja kad vidim kremu sa 40 sastojaka, automatski bežim. Jer barem jedan sastojak me iritira, a kad uzmem kremu sa dosta manje sastojaka, verovatnost je velika da me neće iziritirati ili ću barem znati šta me iritira – kaže Glorija.

Srećom, ljudi su sve više toga svesni. Ovo što Glorija sada izrađuje je hidratantna krema od smilja. Recepturu je sama osmislila, prenosi Dnevnik.hr.

– Koristili smo hladno biljno ulje koštica marelica i ulje od smilja dobijeno sa hercegovačkih plantaža i moram napomenuti da prilikom izrade na smilju ne štedimo. Zavisi, neke kreme traže više vremena i truda, neke manje, ali za sve je važno da se to radi sa ljubavlju, treba dosta vremena, smisliti recepturu, pre svega dobro i odgovorno smisliti – kaže Glorija.

Iako je smilje dugo bilo zaboravljeno i zapostavljeno, u poslednje vreme postalo je pravi hit. Cena ulja penje se u nebo. Kozmetička industrija tvrdi kako bez sumnje pomlađuje. No ima li zaista istine u tome?

– Smilje je prepoznato u anti age industriji, kremama i tretmanima, složila bih se da umanjuje bore, daje koži sveži izgled, leči opekotine, pokazalo se dobro u lečenju strija i ožiljaka, sve više u bjuti tretmanima, a ja bih volela da se priča o lekovitim značenjima smilja – kaže Gloria.

Smilje kao dobar recept za mladolikost i lepotu kože, prepoznato je još u doba stare Grčke. Nekoliko milenijuma posle, vraćamo se dragocenoj tečnosti mladosti.

(Dijaspora.news/telegraf.rs)

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top