All for Joomla All for Webmasters
Bosna i Hercegovina

Oko 30 hiljada državljana BiH mora da se vrati iz inostranstva, nisu dobili azil

Bosna i Hercegovina očekuje povratak na hiljade svojih državljana kojima je odbijen azil u nekoj od zemalja Evropske unije. Samo iz Nemačke se treba vratiti oko 3.300 ljudi.

U Readmisijskom centru u mestu Salakovac kod Mostara sve je spremno za prihvat bosanskohercegovačkih državljana koji se vraćaju u domovinu. Oni ni nakon dugogodišnjeg izbivanja nisu ispunili uslove za boravak u nekoj od zemalja EU, nemaju više pravo na ostanak i moraju se vratiti u BiH, piše “Dojče vele”.

Sporazumom između BiH i Evropske unije o readmisiji osoba koje borave bez dozvola pre deset godina BiH se obvezala da će ponovno prihvatiti svoje državljane koji ne ispunjavaju uslove boravka na području države koja podnosi zahtev za readmisiju.

Za sada je sve prazno u mostarskom Readmisijkom centru koji može primiti do 100 osoba.

– Ovo je za sada jedini readmisijski centar u BiH i prilikom prihvata naši državljani odmah će dobiti svu potrebnu pomoć – kaže za DW Edin Benjo, upravnik Readmisijskog centra u Mostaru.

Mnogi od domaćih migranata izbegli su pred vihorom poslednjeg rata u BiH, mnogi od njih u potrazi za boljim životom i begom od siromaštva nakon liberalizacije viznog režima prodajući sve što su imali.

Kako će skorašnji stanari-povratnici prihvatiti novi život, kako kaže i sam upravnik Benjo, veliko je pitanje. Ali, 30 dana, na koliko imaju pravo boravka u Centru, relativno je kratko vreme za ponovan nastavak života u domovini nakon godina izbivanja.

Medžid Lipjankić, šef odseka u Ministarstvu za ljudska prava i izbeglice BiH, za DW kaže kako jedino iz Nemačke postoje tačni podaci – 3.300 bosanskohercegovačkih državljana nije dobilo azil i biće vraćeno iz te zemlje u BiH.

– Nema pouzdanih podataka o tačnom broju, ali može se govoriti o približnom broju od 30 hiljada bosanskohercegovački državljana koji se trebaju vratiti. Od 2013. do kraja 2017. godine u BiH vratilo se 5.500 osoba. Ono što je sigurno je da je povećan broj povratka iz Švedske, Švicarske, Francuske, Austrije i Belgije, a najavljuje se i intenziviranje povratka i iz Italije – kaže Lipjankić.

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top