All for Joomla All for Webmasters
Društvo

NIŠTA OD IZRUČENJA UBICE KOJI JE 20 GODINA BIO U BEKSTVU: Slovenija ne da Samardžića Crnoj Gori da ga ne bi ubili u krvnoj osveti

Slovenija neće izručiti Božidara Samardžića, 40-godišnjeg Crnogorca, uhapšenog prošlog septembra posle 19 godina provedenih u bekstvu.

Iako su slovenačke vlasti u početku planirale da izruče Samardžića Crnoj Gori, gde se suočava sa kaznom od 20 godina zatvora zbog ubistva, sada su potvrdile da je slučaj zastareo, piše Večer.

Samardžić je u Sloveniji proveo 11 meseci u zatvoru otkako ga je slovenačka policija prošle godine uhapsila na osnovu međunarodne poternice, ali je sada pušten i čeka odluku Ministarstva unutrašnjih poslova o zahtevu za azil.

 

U skladu sa slovenačkim zakonskim odredbama, koje se još primenjuju na slučaj Samardžić, pojedinac ne započinje izdržavanje zatvorske kazne u slučaju da je od presude prošlo više od 15 godina.

Rok zastarevanja u Crnoj Gori je 30 godina.

Okružni sud u Ljubljani prvo je odlučio da izruči Samardžića, ali je njegov novi advokat u novembru prošle godine podneo uspešnu ustavnu žalbu. U decembru je Vrhovni sud odustao od izručenja, navodeći da postoji rizik od krvne osvete nad Samardžićem u zatvoru u Crnoj Gori.

 

 

Dijaspora.news/Kurir.rs/Tanjug

Click to comment

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

IZDVAJAMO

To Top